5 măsuri pentru educație pe care noua conducere a orașului Constanța trebuie să le ia în mod obligatoriu

Sursă foto: freepik

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) lansează un set de obiective pentru prioritizarea învățământului constănțean, după alegerile locale și schimbarea primarului de la malul mării.

Luni, 28 septembrie a.c., rezultatele finale ale alegerilor locale l-au desemnat câștigător pe Vergil Chițac în funcția de primar al Municipiului Constanța, motiv pentru care reprezentanții elevilor din județul Constanța au lansat o serie de propuneri.

Asociația Elevilor din Constanța consideră ca fiind necesare pentru creșterea calității învățământului și facilitarea accesului echitabil la educație, următoarele demersuri:

1. Alocarea fondurilor necesare unei finanțări complementare și suplimentare care să fie în conformitate cu nevoile reale ale fiecărei unități de învățământ. Acest lucru are ca scop asigurarea următoarelor:

•  alocarea fondurilor necesare renovărilor și consolidărilor unităților de învățământ;
  • asigurarea pazei tuturor școlilor/liceelor ( încheierea de contracte cu firme de pază);
  • materiale de curăție;
  • markere, bureți, cretă, alte consumabile;

Cele menționate anterior sunt obligatorii pentru a stopa colectarea ilegală de bani din partea părinților pentru asigurarea acestora. Mai mult decât atât, la capitolul finanțării este necesară subvenționarea corectă a cantinelor și a căminelor în sensul în care elevii să beneficieze de condiții bune.

2. Creșterea semestrială a burselor în vederea garantării accesului egal la educație, atunci când vorbim de bursa socială și cea de studiu și motivării elevilor, când ne referim la bursele de merit și de performanță.

• 200 de lei pentru bursa de merit- 15% din salariul minim net pe economie
  • 336 de lei pentru bursa de studiu- 25% din salariul minim net pe economie

Bursa de performanță a fost acordată anul trecut unui număr de 169 de elevi, în cuantum de 1000 de lei, așadar susținem menținerea acestui cuantum cu precizarea că prioritară ar trebui să fie creșterea semestrială a burselor de studiu și ajutor social, acestea având rolul de a ține efectiv în școli și licee elevii din mediile dezavantajate.

3. Menținerea gratuității la transportul local pentru elevii înscriși la o unitate de învățământ de pe raza muncipiului Constanța și a curselor speciale pentru elevii.

4. Crearea unui centru sau mai multor centre unde elevii pot desfășura activități educative extrașcolare, locuri unde elevii pot învăța, folosi un laptop conectat la internet, rezolva teme/proiecte împreuna cu colegii, pentru a crea condiții decente de pregătire și elevilor din mediile defavorizate, precum și facilitarea pregătirilor pentru examenele naționale, astfel încât să se asigurare șanse egale și să fie redus numărul de elevi ce apelează la meditații.

5. Asigurarea transparenței decizionale prin publicarea tuturor documentelor prevăzute în lege pe site-ul primăriei, precum și consultarea elevilor reprezentanți în luarea deciziilor, dar și menținerea unui dialog cu elevii pentru a facilita semnalarea cazurilor în care aceștia întâmpină o problemă la nivelul unității de învățământ, problema ce se încadrează în sfera de atribuții autorității locale.

Așadar, solicităm noului primar al Municipiului Constanța, Vergil Chițac, dar și către noua echipă de consilieri locali să pună pe primul loc educația și bunăstarea elevilor.  Învățământul constănțean are nevoie de măsuri urgente!

“Suntem de părere că după o perioadă lungă de timp în care autoritățile locale considerau colectarea fondului școlii/clasei a fi perfect normale, e cazul ca componenta de finanțare să fie luată în serios. Nu vrem încă un primar care să refuze să respecte legea, să nu ofere banii necesari școlilor și să nu considere educația o prioritate. Propunerile făcute de AEC reprezintă soluțiile celor mai mari probleme din școlie și liceele din Constanța ( ce țin de administrația locală), probleme pe care le regăsim în majoritatea localităților. Lansăm aceste propuneri pentru noua conducere a administrației locale în speranța că vor exista acțiuni clare pentru îmbunătățirea educației din Constanța.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC