Accesul la educație asigurat doar pentru o treime dintre elevii aflați în nevoie!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm decizia Ministerului Educației și Cercetării de a achiziționa dispozitive doar pentru o treime dintre elevii aflați în nevoie.

Joi, 9 iulie a.c., Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a publicat documentația de atribuire privind dispozitivele electronice conectate la internet, destinate elevilor din mediile defavorizate. Prin Hotărârea de Guvern nr. 370/2020 a fost alocată suma de 150 milioane de lei pentru achiziția de dispozitive conectate la internet, fără a se ține însă cont de numărul real al elevilor fără acces.

În luna mai, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie a declarat faptul că numărul elevilor fără acces la internet este de aproximativ 250.000, potrivit unei estimări preliminare. Ulterior, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie  a publicat o statistică ce includea un număr de elevi de peste trei ori mai mare, mai exact 903.870, luând în considerare familiile cu mai mulți copii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar, unde există un singur dispozitiv conectat la internet.

Considerăm necesitatea achiziționării de dispozitive pentru toți elevii ca fiind incontestabilă, având în vedere posibilele scenarii pentru anul școlar următor. Mai mult, acestea reprezintă o investiție pe termen lung în ceea ce privește educația din România.

Solicitarea elevilor reprezentanți  vine după ce, din data de 11 martie, atunci când au fost suspendate cursurile, autoritățile publice centrale au restricționat dreptul constituțional la educație al elevilor, deoarece nu au demarat achiziția publică de dispozitive conectate la internet la momentul suspendării cursurilor.

Pe această cale, solicităm Ministerului Educației și Cercetării să înceapă procedura de achiziție și normele de aplicare în vederea asigurării accesului la educație pentru toți cei 900.000 de elevi fără acces la un laptop conectat la internet. Dreptul la educație nu mai poate fi restricționat!

“De 4 luni solicităm autorităților să înceapă achiziția de dispozitive și abonamente la internet. Există un număr de 3 ori mai mare decât cel estimat de Ministerul Educației și Cercetării, iar dreptul la educație trebuie asigurat pentru fiecare copil. Un laptop și o conexiune la internet sunt necesare dacă vrem ca haosul din acest an școlar să nu se repete. Pe lângă asigurarea dispozitivelor pregătirea cadrelor didactice și reglementarea modului de predare online este obligatoriu, iar orice amânare a acestor demersuri ne va costa extrem de scump.” -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

Uitându-mă în ultima perioadă la măsurile luate în favoarea elevilor, tind să cred că iresponsabilitatea autorităților ne va costa un preț scump la redeschiderea anului școlar. Lucrurile sunt făcute, din nou, cu jumătăți de măsură, mai ales în condițiile în care în România există 900.000 de elevi care nu au acces la dispozitive conectate la internet, iar achiziția este făcută doar pentru 250.000 de elevi. Practic, restul elevilor sunt privați de dreptul la educație, ceea ce este inadmisibil. Solicităm de urgență Ministerului Educației cât și Guvernului să ia în calcul toți elevii, astfel încât aceștia să își poată continua parcursul educațional.” – Nicolae-Alexandru Rădulescu, președinte AEBI

“Majoritatea deciziilor luate anul acesta de autorități cu privire la educație au fost discriminatorii. Având în vedere că sunt peste 900.000 de elevi aflați în incapacitatea de a-și achiziționa dispozitivele necesare învățării la distanța, iar Ministerul Educației și Cercetării a început achiziționarea doar pentru 250.000 de laptopuri/tablete, restul elevilor vor fi privați, din nou, de dreptul la educație. Autoritățile trebuie să achiziționeze de urgență cele 903.870 de dispozitive și abonamente la internet pentru ca toți elevii să aibă acces la învățare. Nu ne putem permite începerea anului școlar până când fiecare elev nu va avea la dispoziție un laptop cu acces la interent.” – Paula-Livia Buda, președinte AEM

,,Este inadmisibil cum MEC reușește mereu să facă tot posibilul în scopul restricționării educației. De la începutul pandemiei ne confruntăm cu incapacitatea lor de a rezolva problemele legate de învățământ, de la gestionarea orelor online până la achiziționarea celor necesare pentru copiii defavorizați. Suntem surprinși (deși nu ar trebui) că Ministerul asigură doar unei treimi dintre copiii defavorizați device-urile necesare si abonamentele la internet — este o dovadă cruntă de discriminare. Întrebăm din nou autoritățile : chiar nu aveți bani pentru toți elevii României?” Alexia-Maria Coman, vicepreședinte AVE