Consiliul Județean Constanța uită de obligațiile sale față de cei care au nevoie de sprijin!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) atrage atenția privind necesitatea încheierii contractelor de serviciu public și consideră că lipsa reducerilor la transportul județean pentru elevi nu mai trebuie amânată. Elevii au fost suficient timp ignorați!

Miercuri, 29 aprilie a.c., AEC a transmis o adresă Consiliului Județean Constanța prin care a solicitat încheierea contractelor de serviciu public și acordarea gratuității la transportul județean pentru toți elevii din județ.

Reprezentanții elevilor menționează că în urma publicării în Monitorul Oficial al României nr. 271 din 1 aprilie 2020, a Legii nr. 34/2020 de respingere a  Ordonanței de urgență a Guvernului nr.51/2019, transportul județean a fost reintrodus în sfera serviciilor publice, drept care se pot acorda subvenții transportatorilor de către stat, pentru a face posibilă acordare reducerilor pentru elevii.

În plus, în data de 10 iunie a anului trecut, a fost abrogat ordinul cu nr.4055/1996, ordin în baza căruia a fost respins recursul Asociației Elevilor din Constanța, făcut în cadrul procesului împotriva Consiliului Județean Constanța.

AEC a acționat în instanță instituția condusă de Marius Horia Țuțuianu, ca urmare a refuzului constant de a respecta prevederile legale din domeniul educației. Astfel, în urma respingerii acestui ordin, s-au creat premisele aplicării dreptului elevilor de a beneficia de reduceri și gratuitate la transport județean și s-a instituit obligativitatea neechivocă a Consiliului Județean Constanța de a acorda reduceri elevilor așa cum este prevăzut în art. 84, alin. (1), respectiv (2), din Legea educației naționale nr.1/2011. Așadar, contradicțiile și posibilitatea interpretărilor după bunul plac au fost eliminate ca urmare a respingerii ordonanței nr. 51/2019 și abrogarea ordinului nr. 4055/1996 prin ordinul nr.422.

De asemenea, ordinul cu nr.131/1401/2019 și Ordinul Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice nr.272/2007 menționează mecanismul de compensare prin care elevii beneficiază de reduceri/gratuitate și reglementează acordarea acestora.

Amintim că intrarea în vigoare a OUG 51/2019 a făcut imposibilă acordarea de reduceri pentru elevi la transportul județean pentru un an, acest lucru fiind luat în considerare ca o perturbare a serviciului public, iar conform art. 5, alin. (5) al regulamentului 1370/2007, în cazul unei situații de acest gen, se pot încheia contractele în regim de urgență.

În anul 2018, elevii constănțeni au început demersul pentru respectarea dreptului elevilor de a beneficia de reduceri/gratuitate la transportul județean, solicitând autorităților atât centrale, cât și locale, să rezolve problema reducerilor și să prevină creșterea ratei de abandon școlar. Rezolvarea problemei a fost amânată, interesele proprii și ale baronilor locali fiind puse mai presus de bunăstarea elevilor.

AEC solicită Consiliului Județean Constanța să încheie în regim de urgență contracte de serviciu public în care să fie prevăzută gratuitatea pentru toți elevii din județ, astfel încât să fie garantat accesul la educație! E timpul ca educația să devină o prioritate și viitorul elevilor constănțeni să fie unul mai bun!

“După o perioada în care accesul la educație a fost blocat și elevii nu au mers la școală, gratuitatea la transport este necesară pentru a ne asigura că în toamnă fiecare elev va putea ajunge la ore, fără a suporta costuri extrem de mari. Sunt 2 ani de când AEC a făcut toate cele necesare pentru a asigura respectarea dreptului, dar din păcate cei responsabili au făcut lucruri împotriva elevilor, complicând și mai mult situația. Există zeci de mii de elevi în această țară care dau sute de lei pe transport, făcând eforturi materiale uriașe și alte mii care abandonează pentru că nu își permit acest “lux”. – Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC