Proiectul de hotărâre de Guvern nu este o soluție! Accesul la educație amânat în continuare!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un semnal de alarmă privind proiectul de hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare începând cu anul 2020, pentru elevii și studenții cu posibilități materiale reduse.

Marți, 26 martie a.c, a fost publicat un proiect de hotărâre de Guvern prin care în urma unei cereri depuse, elevii și studenții pot beneficia de un bon valoric pe care să-l folosească pentru achiziționarea de dispozitive care să le permită accesul la platformele de e-learning.

Calendarul proiectului stabilește perioada de achiziție a calculatoarelor ca fiind între 27 iulie și 14 august, urmând ca dispozitivele să ajungă mult mai târziu la elevi și studenți, în condițiile în care problema accesului la educație este una ce necesită o rezolvare imediată.

Autoritățile ignoră în continuare nevoile reale ale elevilor, elevii din mediul rural și cei proveniți din familiile cu posibilități materiale reduse. După ce soluțiile pentru aceștia au întârziat să apară, decidenții vin cu o propunere care nu rezolvă problema, ci doar o amână.

Solicităm guvernanților să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema și pentru a garanta dreptul la învățătură tuturor elevilor din România, astfel încât procesul de învățare să nu se oprească și să ne aflăm în imposibilitatea de a încheia anul școlar.

“Dacă vom aștepta până la finalul verii ca aceste dispozitive să intre în posesia elevilor, atunci acest an școlar e compromis. Ideea platformelor de învățare online este să ne țină conectați în timp real cu cadrele didactice. Care mai e folosul calculatoarelor în luna august dacă noi trebuie să continuăm procesul de învățare acum, fix pentru a nu fi nevoiți să recuperăm foarte mult  la vară. Autoritățile trebuie să facă o achiziție directă de urgență, astfel încât în cel mai scurt timp toți elevii și toate cadrele didactice să poată lucra împreună. Datele și numerele trebuie să existe deja, deci măsurile trebuie luate acum, pentru a ne asigura că viitorul academic nu ne este compromis.” -Andreea Sabina Spătariu, Președinte AEC