Încă o victorie pentru elevii constănțeni! Primăria Medgidia obligată în instanță să acorde burse elevilor!Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță câștigarea celui de-al doilea proces cu privire la asigurarea burselor în județul Constanța. Primăria Municipiului Medgidia este obligată să respecte legea și să nu mai trateze cu indiferență educația, mii de elevi urmând a beneficia de burse după ce timp de 9 ani legea a fost considerată opțională de către autoritățile locale!

Asociația Elevilor din Constanța, prima structură independentă de reprezentare a elevilor din România și singura de acest fel din județul Constanța, chema în judecată, la sfârșitul anului trecut, 12 unități administrativ-teritoriale care, timp de ani de zile, au refuzat să respecte legea și să acorde burse școlare pentru zeci de mii de copii, și anume: comunele Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Topalu, Gârliciu, Dumbrăveni şi Mereni, oraşul Hârşova şi municipiul Medgidia.

Luni, 24 februarie a.c, Tribunalul Constanța a emis decizia judecătorească prin care obliga Consiliul Local al Municipiului Medgidia să emită o hotărâre prin care să stabilească cuantumul și numărul burselor școlare care urmează să fie acordate elevilor din școlile și liceele de pe raza municipiului, atât pentru semestrul II al acestui an școlar, cât și retroactiv, pentru semestrul I. Astfel, elevii vor beneficia și de bursele pe care ar fi trebuit să le primească în primul semestrul.

Deși acordarea bursele reprezintă una dintre principale modalitați de creștere a ratei de promovabilitate la examenele naționale și de  reducere a abandonului școlar, primarul Municipiul Medgidia, una dintre cele mai importante localități din județul Constanța, a refuzat ani de-a lungul să respecte legea, invocând imposibilitatea alocării din bugetul local a sumelor necesare.

În urma cu aproximativ o săptămână, elevii constănțeni mai primeau o veste bună, Consiliul Local Cogealac, fiind obligat vineri, 14 februarie, potrivit deciziei instanței, să înceapă demararea demersurilor în vederea acordării burselor prin emiterea unei hotărâri de consiliu local în acest sens. Astfel, pentru prima dată în România, elevii au reușit să își câștige dreptul de a primi bursele școlare mult meritate în instanța, apelând la mijloacele legale existente, în contextul dezinteresului manifestat de către autoritățile locale.

Decizile Tribunalului Constanța, deși nu sunt definitive, sunt dovada clară a faptului că proastă gestionare a bugetului, dar și celelalte motive invocate pentru lipsa de interes față de educație și față de elevi, nu pot fi motive de sustragere de la respectarea legii.

Așadar, Asociația Elevilor din Constanța solicită public primarului Comunei Cogealac și primarului Municipiului Medgidia ca, din respect pentru elevi, să nu facă recurs la Curtea de Apel, subliniind astfel, încă o dată, dezinteresul total pe care îl au față de accesul liber la educație și față de diminuarea ratei de abandon școlar.

De asemenea, solicităm primarilor celorlalte nouă localități din județ în care eleviilor nu li se asigura dreptul, prevăzut în lege de mai bine de 9 ani de zile, de a primi burse școlare, primării pe care le-am chemat în judecată, să înceapă, în al doisprezecelea ceas, să trateze legea ca nefiind opțională, începând să acorde burse elevilor, conform reglementărilor legale, înainte de pronunțarea instanțelor judecătorești. Ne dorim ca autoritățile locale să își asume rolul pe care îl au față de menținerea a mii de copii pe băncile școlii, față de reducerea riscului de abandon școlar, prioritizând educația și respectand legea.

“Încă o dată AEC a arătat că respectarea legii nu este opțională,  iar faptul că demersul privind acordarea burselor în județ prinde contur reprezintă un pas important. Totuși, acțiunile noastre nu se opresc aici! Până la finalul anului în curs, ne dorim ca bursele să fie acordate în cât mai multe localități, iar primarii să conștientizeze că de ei depinde viitorul a mii de elevi.” – Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *