Asociația Elevilor din Constanța condamnă organizarea pentru al doilea an a paradei Constanței cu obligarea elevilor de a participa

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă obligarea elevilor de a participa la parada cu ocazia Zilei Orașului Constanța, acest tip de eveniment fiind o reminiscență a perioadei de dinainte de anul 1989 și care ne amintește cu tristețe că mentalitatea conducătorilor orașului nu s-a schimbat foarte mult.

Marți, 21 mai a.c., Primăria Constanța organizează pentru al doilea an la rând o paradă cu ocazia zilei orașului, mai exact o defilare pe străzile acestuia, la care iau parte 2000 de participanți: sportivi, olimpici, militari, jandarmi călare, studenți, elevi, cadre didactice, artiști, înalte fețe bisericești, reprezentanți ai etniilor dobrogene și oficialități” care ”vor saluta cu respect orașul pe traseul Bd. Tomis-Piața Ovidiu;”, așa cum arată postarea de pe pagina oficială de Facebook a Primăriei.

Din informațiile obținute de AEC pe surse, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a trimis o adresă circulară către unitățile de învățământ din județ prin care le-a fost solicitat să aducă elevi la această manifestare. Deși există școli care au oferit opțiunea elevilor de a participa, fără nici-o imperativitate, reprezentanților asociației le-a fost reclamat că în licee precum Liceul Teoretic „Lucian Blaga” sau Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, elevii ar fi fost anunțați că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru.

Considerăm aceste întâmplări ca fiind oglindirea situației de anul trecut, atunci când ordine „de la centru” au scos sute de elevi și studenți în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi ușor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în țări precum Coreea de Nord, țări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toți cetățenii trebuie să se conformeze.


Urmărind programele de acest gen, ne întrebăm ferm: Are nevoie orașul nostru de festivisme sau de o mai mare atenție asupra felului în care e gestionat? Solicităm ferm primarului Constanței, Decebal Făgădău, să dovedească interes real față de oraș, investind în educația de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetățenii pot ajunge să iubească orașul, așa cum edilul îndeamnă. De asemenea, somăm Inspectoratul Școlar Județean Constanța să se dezică de astfel de evenimente și să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare.

Despre scris se spune, de regulă, că e doar o formă de comunicare. Pentru mine, e un mod de a-mi transforma gândurile în voci.

2 thoughts on “Asociația Elevilor din Constanța condamnă organizarea pentru al doilea an a paradei Constanței cu obligarea elevilor de a participa

 1. Atunci când gândurile negre se transformă în voci, persoane nevinovate pot avea de suferit!
  Ar fi de dorit, macar pe viitor, ca înainte de a elibera o informație în mediul on line să-i verificați și veridicitatea.
  Elevii Liceului Tehnologic Pontica sunt elevi demni, cu coloană vertebrală! Ei nu pot fi constrânși/obligați să participe la activități cu care nu se identifică. Am luat parte la această manifestare din dorința de a le transmite constănțenilor mesajul nostru în zi de sărbătoare, alături de celelalte unități de învățământ si cluburi sportive.
  Sunt mândra de ei!
  Atunci cand decid să participe la o activitate sunt pozitivi si implicați trup si suflet.
  Sper că ați realizat că ați adus un prejudiciu de imagine nu numai liceului cat și elevilor acestui liceu, ale căror drepturi se presupune că le apărați.
  Prof. Mihaela Saracin

 2. Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) critica decizia luata de administratia locala de a obliga elevii, pentru al doilea an consecutiv, sa participe la parada publica organizata de Ziua Orasului Constanta, pe strazile centrale ale municipiului, se arata ntr-un comunicat de presa al AEC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *