Asociația Elevilor din Constanța solicită demiterea inspectorului școlar general, Zoia Bucovală și inspectorului școlar Paula Iordan pentru instigarea directorilor la încălcarea legii!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită demiterea inspectorului școlar general, Zoia Bucovală, și a inspectorului școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul liber la educație, Paula Iordan, ca urmare a unei note interne transmise pe forumul inspectoratului școlar județean prin care cea din urmă solicita directorilor să încalce Ordinul Ministrului educației nr. 5576/2011, privind criteriile de acordare ale burselor.

În decursul ultimelor două săptămâni, reprezentanții AEC din teritoriu au primit diverse sesizări privind listele întocmite la nivelul unităților de învățământ și mai apoi transmise către inspectorat pentru realizarea evidenței elevilor ce îndeplinesc criteriile de acordare ale burselor, reglementate prin OM 5576/2011. În ciuda faptului că elevii îndeplineau unul dintre criteriile de acordare a bursei de merit, instituit de art. 8, alin. (1), lit. a), al ordinului de ministru, aceștia nu se regăseau pe liste.

„Articolul 8

(1) Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

a) au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional;”

Ca urmare a solicitării unor explicații, răspunsul venit din partea personalului didactic a fost că motivul pentru care nu se regăsesc pe liste este pentru că ”nu au obținut media peste 8,50 în primul semestrul al acestui an școlar”. Astfel, reprezentanții AEC au solicitat directorilor unităților de învățământ să modifice listele, astfel încât ele să respecte legislația în vigoare.

Ulterior mențiunilor directorilor și unei investigații efectuate de AEC, pe forumul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a fost găsită o postare din partea inspectorului școlar responsabil de monitorizarea programelor privind accesul la educație, prin care directorilor unităților de învățământ le erau solicitate următoarele:

ATENȚIE!

Raportarea burselor pentru semestrul al II-lea se face având în vedere DOAR situația de pe semestrul I, an școlar 2018-2019. NU vă mai raportați la anul școlar anterior 2017-2018.

Se revizuiesc tabelele, adăugând elevii care se încadrează în criteriile de acordare a burselor din semestrul I, sau eliminând elevii care nu se mai încadrează acestor criterii (nu mai au media 8.50,  nota 10 la purtare, veniturile părinților s-au modificat, etc).”

Notă informativă ISJ

Ne exprimăm, astfel, profunda îngrijorare asupra faptului că reprezentanții Inspectoratului Județean Constanța îndeamnă la încălcarea legii, total contrar atribuțiilor pe care aceștia le au, și anume monitorizarea respectării actelor normative din domeniul educației în teritoriu. De asemenea, atragem atenția tuturor directorilor unităților de învățământ că neîntocmirea listelor cu elevii care îndeplinesc criteriile de acordare ale burselor respectând normele legislative în vigoare constituie infracțiunea de fals intelectual, reglementată de art. 321 din Codul Penal.

Solicităm, pe această cale, demiterea inspectorului școlar generar, Zoia Gabriela Bucovală și a inspectorului școlar pentru monitorizare programelor privind accesul liber la educație, Paula Iordan, pentru neglijența de care dumnealor au dat dovadă în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, precum și pentru dezinteresul pe care acestea o arată față de încălcarea normelor din domeniul educației în teritoriu.


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *