AEC solicită demiterea inspectorului școlar general, Zoia Gabriela Bucovală, și răspunde falselor argumente ale reprezentanților Consiliului Județean Constanța!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a fost prezentă în data de 30 ianuarie a.c. la ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța. În acest sens, a fost înfăptuit un protest în fața clădirii Palatului Administrativ, iar ulterior o parte din reprezentanții Asociației au fost prezenți în sala Remus Opreanu în timpul ședinței. Pentru a aduce în discuție solicitările AEC, și anume convocarea de îndată a unei ședințe extraordinare pentru adoptarea unei hotărâri de județean în vederea asigurării subvențiilor aferente reducerilor elevilor la transportul județean, prevăzute de art. 84, alin. (1) și (2), Andrei-Mihai Tănase, președintele AEC, a luat cuvântul înainte de începerea ședinței, afirmând clar că nu face parte din sfera de interes a elevilor să efectueze calcule și să dezbată metode de aplicare ale legii, acestea fiind responsabilitățile funcționarilor publici ai autorității județene.

Ca replică, atât reprezentanții CJC cât și ai ISJ au susținut teza conform căreia legea ar fi vagă și inaplicabilă. Dorim pe această cale să răspundem punctual argumentelor acestora.

Referitor la aspectele juridice prezentate de către reprezentanții CJC, și anume

Președintele Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice va aproba, prin ordin, contractul-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport local sau județean de persoane până la sfârșitul lunii aprilie anul curent. După aprobarea contractului-cadru, Consiliul Județean Constanța va atribui contractul de delegare a gestiunii operatorilor de transport în conformitate cu prevederile legislației în vigoare privind achizițiile publice. Odată cu atribuirea contractului antemenționat, Consiliul Județean Constanța va aproba tarifele de călătorie pe care le practică operatorii. Așa cum s-a mai relevat și altă dată, aprobarea tarifelor este o etapă deosebit de importantă întrucât subvențiile se vor stabili prin raportare la tarifele aprobate de către consiliul județean.”, precizăm următoarele:

• În România, una din principalele caracteristici ale legilor este că, imediat ce acestea intră în vigoare, se dispune aplicarea lor (în absența unei prorogări). Astfel, odată ce Legea 328/2018 a intrat în vigoare, prevederile ei trebuie să fie respectate, indiferent de prezența unor norme la nivel național, acestea urmând să fie stabilite de către fiecare autoritate deliberativă locală în parte pentru a duce la îndeplinire condițiile legii. Pe cale de consecință, argumentul așteptării normelor de aplicare este unul invalid și are scopul de tergiversare.
  • Absența unui contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport călători în trafic județean nu împiedică autoritatea locală din a acorda subvenții, contractul nereprezentând o condiție pentru acest lucru. În momentul de față, serviciul de transport se efectuează în baza regulamentului județean de transport, pe care operatorii de transport sunt obligați să îl respecte și implicit să acorde reduceri elevilor. Or, acest lucru nu este posibil în absența acordării unei compensații din partea Consiliului Județean Constanța.

În cadrul ședinței, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, a precizat faptul că Asociația Elevilor de Constanța este un ONG, neavând calitatea de reprezentant al elevilor. Venim, astfel, cu recomandarea ca înainte de orice declarație publică privind aspecte nestăpânite de acesta, să consulte actele normative aflate în vigoare. Statutul Elevului, aprobat prin OMEN 4742/2016, prevede la art. 30, lit. b), următoarele:

„Art. 30

În vederea reprezentării drepturilor și intereselor elevilor, aceștia se pot asocia în:

a) consiliul elevilor;

b)asociațiile reprezentative ale elevilor.”

Ulterior declarațiilor reprezentanților CJC, a luat cuvântul doamna inspector școlar general, Zoia Gabriela Bucovală, prezentând datele oficiale privind numărul de elevi cărora le este decontată naveta integral, conform art. 84, alin. (3) din Legea 1/2011, deși discuțiile se purtau referitor la altă reglementare a acestei legi, art. 84, alin. (1) și (2), ce prevede reducerile acordate pentru elevi la transportul județean. Tragem un semnal de alarmă asupra confundării celor două reglementări, prima referindu-se la decontarea transportului elevilor din localitatea de domiciliu în localitatea în care aceștia studiază, ceea ce presupune că elevul își achiziționează abonamentul la prețul integral, urmând ca suma să fie decontată prin intermediul școlilor, din bugetul consiliilor locale și al MEN. Solicitările AEC au venit în sensul respectării art. 84, alin. (1) și (2), reglementare ce instituie dreptul elevilor de a beneficia de tarif redus la abonamentele de transport județean, ceea ce presupune că autoritatea publică cu atribuții pe serviciul respectiv de transport are obligația corelativă de a acorda compensații operatorilor de transport ce acordă reducerile, pentru acoperirea diferenței de preț.

Considerăm de o gravitate uriașă lipsa capacității de a înțelege un text scris a doamnei inspector, dovada fiind că poziția prezentată se află în paralel cu fondul discuțiilor. Atragem atenția asupra intenției de a crea confuzie a declarațiilor inspectorului general, ea susținând astfel încălcarea legii în continuare de către Consiliul Județean Constanța.

Pe cale de consecință, solicităm Ministrului educației, Ecaterina Andronescu, să dispună demiterea doamnei Zoia Bucovală din funcția de inspector școlar general al județului Constanța. Totodată, solicităm președintelui Consiliului Județean Constanța să sisteze de îndată tentativele de amânare a respectării legii și să convoace o ședință extraordinară a consiliului județean pentru aprobarea unui proiect de hotărâre pentru acordarea reducerilor elevilor și studenților.

Andrei-Mihai Tănase

Despre scris se spune, de regulă, că e doar o formă de comunicare. Pentru mine, e un mod de a-mi transforma gândurile în voci.