Noutati

deAsociația Elevilor din Constanța

Tinerii de 16 ani au aceleași obligații ca adulții. Îi susținem să aibă și aceleași drepturi!

În țări precum Belgia, Malta, Austria, Estonia și Germania, tinerii pot să voteze încă de la 16 ani.

În România, există un proiect de lege pentru vot de la 16 ani în Parlament. Semnează și tu petiția și cere-le parlamentarilor să le dea dreptul tinerilor să voteze la locale și europarlamentare: https://go.declic.ro/vot16-2706

deAsociația Elevilor din Constanța

Lansăm o nouă campanie în parteneriat cu Declic și mai multe organizații non-guvernamentale.

🔥🗳️ Lansăm o nouă campanie în parteneriat cu Declic și mai multe organizații non-guvernamentale! Cerem Parlamentului să adopte legea care scade vârsta de vot de la 18 la 16 ani, pentru alegerile europarlamentare și locale!

Semnează și tu petiția: https://go.declic.ro/vot16-2306

În prezent, tinerii din România plătesc impozite și pot răspunde penal de la 16 ani, dar nu au dreptul să îi aleagă pe cei care le decid viitorul. #vot16

Parteneri: Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Timiș, Federația Tinerilor din Constanța, ASSP – UB, Uniunea Studenților din România (USR) și Salvati Copiii Romania .

deAsociația Elevilor din Constanța

Sorin Cîmpeanu susține respingerea OUG 50!

❗Elevii îi solicită Ministrului Educației Sorin Cîmpeanu să respingă OUG 50, aceeași ordonanță ce a lăsat elevii navetiști fără transport, sau să își dea demisia!

❗La un an de când acesta a pus cruce pe transportul gratuit al elevilor, el a declarat că tarifele pentru decontarea navetei elevilor de către Ministerul Educației prin OUG 50 sunt deficitare, aducând aceleași argumente pe care elevii le-au adus de mai mult de un an, la protestele organizate împotriva ordonanței sale.

Mai mult decât atât, propunerile lui existând deja în legea 226/2020, ce a rămas neaplicată.

❗Astfel, îi solicităm de urgență să transmită un punct de vedere în favoarea respingerii comisiilor raportoare asupra ordonanței din Senat.

deAsociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța vă urează mult succes la Bacalaureat!

📑AEC le urează mult noroc tuturor absolvenților care susțin astăzi examenul de Bacalaureat.

📑Deși nu este un examen ușor, concentrarea și atenția vor face ca toți cei care susțin acest examen să ia note cât mai mari.

📑Vă urăm mult succes tuturor!

deAsociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța vă urează mult succes la Evaluarea Națională!

📝AEC vă ureaza mult noroc tuturor elevilor ce susțin mâine Evaluare Națională.

📝Dorim să vă amintim că nota ce o veți primi nu vă definește, iar fiecare dintre voi are abilități diferite. În spatele unui elev ce nu excelează la matematică se poate ascunde un viitor artist.

📝Nu vă lăsați copleșiți de emoții, acest examen nu arată adevaratul vostru potențial.

📝Mult succes!

deAsociația Elevilor din Constanța

Gala Aniversară „AEC – 9 ani de reprezentare”

Pe data de 10 iunie, Asociația Elevilor din Constanța a organizat Gala Aniversară „AEC – 9 ani de reprezentare”.

La acest eveniment au fost prezenți reprezentați ai autorităților, reprezentanți ai societății civile, reprezentanți ai învățământului constănțean, dar şi reprezentanți ai altor asociații de elevi din țară.

Ne bucurăm că am putut reprezenta elevii din Constanța în toți acești ani, și vom lupta în continuare pentru drepturile elevilor.

Mulțumim Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța pentru asigurarea spațiului, și studenților Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța pentru momentele artistice.

deAsociația Elevilor din Constanța

Doamna senator Monica-Cristina Anisie susține votul de la 16 ani

🗳️Asociația Elevilor din Constanța salută decizia doamnei senator Monica-Cristina Anisie de a se alătura inițiatorilor propunerii legislative ce ar coborî vârsta de vot la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare.

🗳️La sfârșitul lunii mai, doamna senator a depus o solicitare prin care devine inițiator al proiectului de lege ce susține reducerea vârstei de vot la 16 ani, susținând în aceeași zi această inițiativă în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat.

🗳️Astfel, suntem cu un pas mai aproape de obținerea dreptului de vot pentru tineri.

deAsociația Elevilor din Constanța

La mulți ani de ziua copilului!

❗La mulți ani tuturor copiilor. Astăzi, de 1 iunie, la evenimentul „Porți deschise pentru copii” origanizat de Parlamentul României au fost prezenți membri ai Asociației Elevilor din Constanța și ai Asociației Elevilor din București și Ilfov

❗Vrem să arătăm problemele cu care se confruntă elevii navetiști și ignoranța acordata acestora

❗Astfel, am purtat tricouri cu zicale pentru a le ura la mulți ani tuturor elevilor în ciuda lipsei de interes a statului și a le face tuturor navetistilor un cadou, solicitarea respingerii OUG 50/2021

deAsociația Elevilor din Constanța

AEC participă la Ziua Porților deschide

Delegația Asociației Elevilor din Constanța a ajuns în București și se îndreaptă spre Senatul României!

Astăzi, cu ocazia Zilei Copilului, vom participa la activitățile organizate de Senatul României cu ocazia Zilei Porților deschise.

Ne dorim să amintim parlamentarilor că astăzi este ziua tuturor copiilor, inclusiv a navetiștilor.

deAsociația Elevilor din Constanța

Legea 315/2022

Declarație a președintelui AEC, Ariana Dudună:

„Marți va avea loc ședința Comisiei pentru învățământ din Senat. Pe ordinea de zi, din nou, nu se află ordonanța ce blochează transportul gratuit al elevilor (OUG 50), ținută la sertar de peste 6 luni. În schimb, președintele comisiei, Monica Anisie, se grăbește să adopte legislația putinistă a legionarilor de la AUR.

La 147 de ani de liberalism, senatorii PNL preferă să susțină niște mișcări fasciste decât să se ocupe de educația elevilor.”

deAsociația Elevilor din Constanța

Monica Anisie, marioneta lui Sorin Cîmpeanu!

‼️ Monica Anisie, marioneta lui Sorin Cîmpeanu!

🧨În data de 4 mai a.c. s-a discutat în cadrul ședinței Comisiei pentru învățământ din Senat raportul asupra OUG 50/2021, însă s-a votat amânarea cu 2 săptămâni a raportării asupra proiectului. Problema este că proiectul nu este prevăzut pe ordinea de zi a ședinței convocate în data de 17 mai, astfel președintele comisiei, Monica Anisie, dând dovadă că jocurile lui Sorin Cîmpeanu sunt mai importante decât educația elevilor!

🚨 Solicităm ferm președinților comisiilor raportoare să convoace o comisie comună, să dea raport asupra ordonanței de urgență nr. 50/2021 și să dovedească că nu sunt marionetele groparului educației, Sorin Cîmpeanu!

deAsociația Elevilor din Constanța

Testarea standardizată, noua metodă de a scurge banii!

⚠️Ministrul Educației ia din nou decizii absurde peste noapte.

Așa cum ne-a obișnuit de fiecare dată, fără vreun fel de transparență decizională, Sorin Cîmpeanu a anunțat în cadrul Raportului Național de Literație că își dorește să realizeze evaluări standardizate la limba și literatura română, matematica și istorie, cu ajutorul companiei Brio.

📃Conform declarației ministrului, această evaluare s-ar produce printr-un „parteneriat”, fără posibilitatea desfășurării unei licitații publice. Aceste evaluări ridică multe semne de întrebare în legătură cu modul în care se vor produce și eficiența acestora.

‼️Pentru că toate acestea nu erau de ajuns să realizăm încă o decizie absurdă a ministrului, mai mult, multiple școli au început deja să folosească platforma Brio, din banii părinților colectați ilegal sub formă de fond al clasei.

deAsociația Elevilor din Constanța

„Educația pentru viață”, nouă materie introdusă de anul viitor!

Asociația Elevilor din Constanța(AEC), Asociația Elevilor din Maramureș(AEM), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) Asociația Elevilor din Bacău(AEBC)și Asociația Vâlceană a Elevilor(AVE) critică decizia Ministerului Educației de a permite ca părinții să își retragă copiii de la noua materie ce va fi introdusă în programa școlară anul viitor,  „Educația pentru viață” 

Marți, 22 mai a.c., Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a anunțat la postul de televiziune TVR1, decizia Ministerului Educației cu privire la educația sexuală în școli. Materia „Educație pentru viață” va include educație sexuală, juridică, rutieră și pentru alimentație sănătoasă, cunoștințe de mare importanță pentru elevi, și va fi introdusă la nivel gimnazial și liceal.

Deși domnul prim-ministru a declarat, de asemenea, faptul că materia va fi obligatorie, a anunțat că părinții vor putea să își retragă copiii, folosind aceeași practică ca la orele de religie. Asociațiile de elevi critică măsura de retragere a elevilor, deoarece considerăm materia una necesară elevilor. 

Mai mult, aplicarea unui mecanism identic cu cel supus orelor de religie drept ignorantă, având în vedere diferența dintre cele două materii, una dintre ele având baze științifice și juridice, iar cealaltă bazându-se pe alegerea de a adera sau nu la o organizație religioasă.

De asemenea, considerăm necesară pregătirea intensă, calitativă a profesorilor ce vor preda materia, având în vedere faptul că este o materie pluridisciplinară. Având în vedere necesitatea cunoștințelor respective, devine fundamental ca profesorii să fie bine pregătiți, astfel încât toți elevii să poată asimila cunoștințele predate. 

Solicităm Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să facă din promisiunea obligativismului materiei „Educație pentru viață” realitate.

“Mi se pare jenant faptul că o materie atât de importantă, care învață elevii noțiuni fundamentale, necesare pentru a își trăi viața într-un mod responsabil și sănătos, este considerată neimportantă, ba chiar un subiect controversat. Materia nu este una împământenită în convingerile personale, ci în faptele științifice și juridice. Astfel, devine imperios ca aceasta să fie tratată ca atare, cum am trata orice altă materie necesară elevilor, precum istoria, matematica, biologia, unde nu este prevăzută opțiunea de retragere de la cursuri.” – Ariana Dudună, președinte AEC

„Asociațiile de elevi salută propunerea unei materii precum „Educația pentru viață”. Cu toate acestea, caracterul opțional transmite un mesaj clar tuturor participanților la actul educațional: Ministerul consideră că a avea cunoștințe de bază pentru a trăi în societate este opțional, în timp ce materii precum Muzica și Desenul, bazate pur pe abilitățile artistice ale elevului, sunt obligatorii. De asemenea, trebuie sa ne asigurăm că în fața elevilor se vor afla persoane calificate să vorbească de subiecte precum Educația Sexuală sau Juridică. Astfel, deși „Educația pentru Viață” este o propunere binevenită, aspectele logistice ale acesteia trebuie ajustate înainte să o putem avea în orar.” – Matei Canavea, președinte 

“Această materie este arhimportantă pentru pregătirea elevilor cu scopul adaptării la viața reală. Trebuie încetat de îndată stereotipul creat în jurul acestui subiect, categorizat de societate ca fiind controversial. Nu este nimic anormal, ba chiar, este o materie firească, de cunoștințe generale. Mai mult, sunt necesari profesori pregătiți să predea o materie ce cuprinde subiecte atât de diverse, din diferite arii de interes.”-Ana-Maria Groza, președinte AEBI

“O inițiativă bună, totuși, de ce o materie fundamentală nu poate fi obligatorie? Până acum, niciun stat dintre cele care au adoptat deja această măsură, nu s-a plâns de vreo scăpare de sub control a adolescenților, din contră, s-au găsit doar beneficii, responsabilitate culeasă de pe urma unei măsuri care le prezintă elevilor lumea exterioară așa cum e. Pentru România implementarea acesteia rămâne vitală. Elevii au nevoie să știe cum arată realitatea!”-Cristina Miculaiciuc, președinte AEM

„Aceste noțiuni nu doar că sunt importante, ci sunt esențiale în viaţa unui elev. Prin această decizie nu ne raportăm doar la cei care ar avea acces să afle aceste noțiuni și singuri, ci și la elevii din mediile defavorizate care nu beneficiază de acest tip de educație, de explicarea realității în care trăiesc. Susținem caracterul obligatoriu al acestei materii întocmai pentru a ne asigura că aceste informații fundamentale ajung la toți elevii care trebuie să se formeze ca niște adulți responsabili, pentru că rolul școlii dincolo de a te încărca cu informație este și să te formeze ca om.” – Ioana Nunu, președinte AEBc

deAsociația Elevilor din Constanța

Orele remediale, înlocuite de meditații! Sorin Cîmpeanu susține acordarea de vouchere pentru meditațiile elevilor!

Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Mureș și Asociația Elevilor din Bacău critică afirmațiile Ministrului Educației și propunerea sa de a acorda vouchere pentru meditații.

Duminică, 20 iunie, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat la Antena 3 faptul că elevii care au nevoie de pregătire suplimentară ar putea primi vouchere pentru meditații. Acesta a motivat propunerea prin prisma pierderilor educaționale foarte mari care s-au întâmplat anul acesta.

Considerăm declarațiile ministrului pline de ignoranță, având în vedere faptul că pierderile educaționale ar fi putut fi prevenite. Astfel, ministrul afirmă eșecurile sistemului de învățământ și existența unor lipsuri la nivelul activităților de predare.

Simultan, există măsuri mai bune care ar putea ajuta elevii să își fixeze anumite noțiuni, precum crearea unor platforme online care să conțină materiale video cu lecțiile. Mai mult, fondurile acordate pentru asigurarea voucherelor ar putea fi folosite în vederea finanțării programului “Școală după școală”. Anul acesta, plățile pentru profesorii care realizează ore remediale au întârziat timp de două luni și jumătate, din cauza întârzierii semnării contractului de finanțare al proiectului.

În acest sens, solicităm Ministrului Educației să nu inițieze un program de acordare a voucherelor pentru meditații, ci să se axeze pe finanțarea programelor de ore remediale și pe asigurarea unui act educațional de calitate în fiecare unitate de învățământ, astfel încât acestea să nu fie necesare.

“Mi se pare inimaginabil faptul că Ministrul Educației afirmă că este conștient de inechitățile din sistemul de învățământ și de lipsa calității actului de predare doar că, în loc să acționeze în vederea stopării acestor fenomene, acesta decide să perpetueze și încurajeze consecințele lor. Obiectivul actual ar trebui să fie asigurarea unui act educațional de calitate, astfel încât meditațiile să nu mai fie necesare, nu creșterea accesului la ele”- Ariana Dudună, președinte AEC

deAsociația Elevilor din Constanța

Consiliul Județean Constanța încalcă legea de 7 luni! Elevii solicită bani în buget pentru transportul gratuit!

Asociația Elevilor din Constanța solicită Consiliului Județean să acorde bani în buget pentru transportul elevilor la următoarea rectificare bugetară și să stopeze starea de ilegalitate în care se află încă de la începutul lunii noiembrie.

Miercuri, 16 iunie a.c., a fost publicată pe site-ul Consiliului Județean Constanța ordinea de zi a următoarei ședințe de CJ ce urmează să aibă loc săptămâna viitoare, pe 23 iunie. Pe ordinea de zi este prevăzut un proiect de rectificare bugetară, care însă nu prevede acordarea de fonduri pentru transportul județean gratuit al elevilor.

Deși gratuitatea transportului județean este prevăzută în Legea Educației Naționale 1/2011 la art. 84 alin. (1) încă din luna noiembrie, legea nu a fost pusă în aplicare, nefiind încheiate contractele de serviciu public și fiind astfel încălcat dreptul elevilor pe tot parcursul anului școlar. 

În acest sens, solicităm să fie realizată o rectificare bugetară de urgență pentru a acorda fonduri pentru transportul gratuit al elevilor, astfel încât să nu se mai încalce legea. 

“Mi se pare strigător la cer faptul că, timp de 7 luni, Consiliul Județean nu a fost în stare să pună în aplicare o lege clară, precisă, și să își respecte atribuțiile. Sute de elevi din județ au fost prejudiciați în decursul anului școlar. Respectarea legii nu poate fi amânată, iar la momentul actual nimic nu poate fi considerat mai urgent decât accesul elevilor la educație. Mai mult, astăzi, 18 iunie a.c., am avut o discuție împreună cu Inspectorul Școlar General, Sorin Mihai, care a afirmat faptul că se calculează la momentul actual sumele necesare unei rectificări bugetare. Consider că nicio întârziere nu mai poate fi acceptată, având în vedere riscul la care sunt expuși elevii.”- Ariana Dudună, președinte AEC

deAsociația Elevilor din Constanța

Guvernanții își bat joc de nevoile elevilor! Elevii ies în stradă!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită de urgență membrilor Guvernului să nu voteze proiectul de OUG care reglementează decontul navetei.

Marți, 15 iunie, Ministerul Educației a publicat agenda ședinței de Guvern din 16 iunie, menționând în cadrul ei și proiectul de OUG care reglementează trecerea navetei în procedură de decont. Solicităm ferm reprezentanților Guvernului să lupte împotriva adoptării ordonanței, având în vedere efectele negative ale acesteia. 

La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, aceasta nu a fost încă pusă în aplicare, nefiind prevăzut, încă de la elaborarea bugetului de stat, nici măcar 1 leu  pentru transportul elevilor. Ministerul Educației încearcă să se dezică de responsabilitatea sa, creând impresia în spațiul public că problema se va rezolva.

Mai mult, proiectul de Ordonanță de Urgență prevede anumite tarife maximale de decontare a navetei. În contextul în care prețul real al navetei diferă față de prețul prevăzut în lege, elevilor le va fi fie decontată naveta parțial, fie nu le va fi decontată deloc, fapt care s-a întâmplat în trecut din cauza HG 863/2016.

Menționăm că asociațiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării să organizeze o dezbatere publică pe conținutul proiectului de ordonanță de urgență. Precizăm faptul că organizarea unei dezbateri este obligatorii în acest caz, așa cum prevede articolul 7, alin.(9) din Legea nr.52/2003. În ciuda faptului că dezbaterea nu a avut loc, astăzi va fi votat proiectul de OUG, încălcându-se legea.

În acest sens, asociațiile de elevi vor protesta astăzi în fața Guvernului, respectiv în fața Prefecturilor din județele lor. De asemenea, încurajăm toți elevii din țară să poarte astăzi o banderolă albă, în semn de grevă japoneză.

Solicităm guvernanților să nu adopte proiectul în următoarea ședință de Guvern și să organizeze în cel mai scurt timp posibil o dezbatere publică împreună cu reprezentanții elevilor cu privire la proiectul de ordonanță.

“Ne luptăm cu transportul elevilor de ani de zile, iar în contextul în care situația legislativă era clară, propunerea unei modificări și aducerea ei la forma trecută, măsură dovedită drept ineficientă în trecut, dă dovadă de ignoranță față de nevoile elevilor. Elevii au nevoie de acces la educație în mod echitabil, însă acest lucru nu se poate realiza decât prin măsuri reale. ”-Ariana Dudună, președinte AEC

deAsociația Elevilor din Constanța

Elevii din țară protestează împotriva Guvernului! Guvernul le ignoră solicitările și intimidează!

Guvernul pune în pericol accesul elevilor la educație! Aceștia tratează cu indiferență solicitările și protestele elevilor, adoptând Ordonanța de Urgență care plafonează decontarea navetei elevilor.

Miercuri, 16 iunie, reprezentanții elevilor din țară au organizat proteste la prefecturile din județele Constanța, Vâlcea, Bacău, și Maramureș, respectiv în fața Guvernului, solicitând respingere OUG-ului. Mai mult, simultan cu acțiunile de protest, elevii au organizat greve japoneze, purtând banderole albe la mână în decursul zilei, pe parcursul orelor de curs.

Asociațiile de elevi au încercat să ia contactul cu prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, și viceprim-ministrul Dan Barna în vederea discutării cu privire la problema ordonanței. Aceștia au ignorat mesajele și apelurile elevilor, dând dovadă încă odată de lipsă de interes față de educație.

În cadrul protestului de la Prefectura Municipiului Constanța, reprezentanții elevilor au fost amenințați de către Jandarmerie cu amenzi, în ciuda desfășurării adunării în termeni legali. Astfel, aceștia au fost presați să plece, continuând pichetarea în liniște în parcul Primăriei. Considerăm această atitudine un atac la drepturile fundamentale ale cetățeanului.

În pofida acțiunilor și mobilizării elevilor, guvernanții au păstrat aceeași atitudine nepăsătoare, adoptând astfel ordonanța. Mai mult, Asociațiile de elevi din țară au solicitat dezbatere publică pentru proiectul de OUG, dezbatere ce trebuie organizată obligatoriu înaintea adoptării ei. Prin acest comportament, aceștia dau dovadă atât de dezinteres față de educație și elevi, cât și de sfidare față de lege.

În acest sens solicităm încetarea lipsei de interes asupra elevilor navetiști și a ratei de abandon școlar care se află în continuă creștere și blocarea în Parlament a Ordonanței.

“Florin Cîțu cot la cot cu Sorin Cîmpeanu pot foarte ușor sa își facă bagajele și sa plece acasă, pentru că astăzi au arătat că acei copii care nu au bani să ajungă la școală, nu se află în sfera lor de interes. Mi se pare strigător la cer faptul că dezinteresul autorităților este atât de constant și de evident. Elevii din întreaga țara au protestat astăzi. Mai mult, colegii mei din Constanța au fost constrânși de jandarmi, amenințați cu amenzi de sume uriașe, pentru că nu au făcut altceva decât să strige pentru respectarea legii, la un protest pașnic, anunțat înainte.”- Ariana Dudună, președinte AEC

deAsociația Elevilor din Constanța

Elevii constănțeni vor avea noi reprezentanți! Asociația Elevilor din Constanța are un nou Birou de Conducere!

În data de 13 iunie a.c., membrii Asociației Elevilor din Constanța s-au reunit în cadrul ședinței Adunării Generale, organul suprem de luare a deciziilor, prilejuită de organizarea alegerilor pentru funcțiile vacante din cadrul Biroului de Conducere. 

În funcția de președinte al AEC a fost aleasă Ariana Dudună, fost vicepreședinte al asociației, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național Mihai Eminescu.

Totodată, în vederea exercitării funcției pentru un mandat de un an, au fost aleși și următorii membri ai Asociației, pentru a deservi ca vicepreședinți ai Asociației Elevilor din Constanța:

 • Oana Maria Mircică, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Ovidius”
 • Panaiothis Costea, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”
 • Luisa Vasile, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”
 • Iulian Bazîru, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Decebal”

De asemenea, Biroul de Conducere este completat de către Alexia Popescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, și de Ema Ludvig, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu”, al căror mandat este în desfășurare.

,,Mă bucur de această oportunitate, de votul acordat de membri, precum și de colaborarea pe care eu și colegii mei o vom avea. Îmi doresc să reprezentăm elevii împreună, și sunt sigură că vom avea o colaborare armonioasă. Suntem o echipă echilibrată, suntem cu toții diferiți, dar avem același scop: apărarea drepturilor elevilor.”Oana Maria Mircică, vicepreședinte AEC

Sunt foarte fericit că voi putea să reprezint elevii și că voi putea să lupt pentru drepturile acestora.Mă bucur pentru votul de încredere acordat de membrii Asociației și sunt sigur că vom reuși, în ciuda vârstei, să dovedim în continuare că putem face o schimbare în sistemul de învățământ.”- a declarat Panaiothis Costea, vicepreședinte AEC

,,Sunt mândră că am reușit să fac parte din cea mai puternică organizație de elevi din România. Le mulțumesc tuturor membrilor ce mi-au acordat această șansă votându-mă. Este o responsabilitate imensă, însă, împreună cu ceilalți membri din biroul de conducere, vom lupta pentru un sistem educațional mai bun, cu angajamentul că funcția de conducere va fi un mijloc ce ne va permite să reprezentăm nevoile și interesele elevilor, dând tot ce avem mai bun.” – a declarat Luisa Vasile, vicepreședinte AEC

,,Asociația Elevilor din Constanța a fost o inspirație enormă pentru mine. Reușitele din trecut ale asociației îmi oferă încrederea că putem face cu toții o schimbare dacă ne dorim cu adevărat. Prin funcția pe care am obținut-o îmi doresc să ajut cât mai multe persoane și să fac o schimbare cât mai mare în sistemul de învățământ. Știu că nu va fi ușor, însă mi-am asumat candidatura conștient de acest lucru, dorind să lupt pentru o educație de calitate.” – a declarat Iulian Bazîru, vicepreședinte AEC

,,Sunt mai mult decât onorată de încrederea care mi-a fost acordată. Consider că elevii constănțeni și nu numai, au nevoie de reprezentanți puternici, fermi, care să lupte pentru interesele lor legitime și pentru drepturile lor. Îmi doresc ca următorul an să fie unul cât mai prosper pentru asociație și ca fiecare elev din județul Constanța să aibă acces echitabil la o educație de calitate!” – a declarat Ariana Dudună, președinte AEC

deAsociația Elevilor din Constanța

Deputații amână nevoile elevilor!

Asociația Elevilor din Constanța critică amânarea votării raportului Comisiei de învățământ din Camera Deputaților cu privire la proiectul ce reglementează un număr minimum de zile pentru fiecare an școlar!

Marți, 8 iunie, Ariana Dudună, vicepreședinte AEC, a luat cuvântul în cadrul Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, argumentând necesitatea existenței unui număr minimum de zile într-un an școlar și îndemnând parlamentarii să acorde un raport favorabil proiectului de lege ce reglementează acest fapt. La nivelul comisiei, deputații au dat dovadă de ignoranță față de nevoile elevilor, aceștia ajungând să decidă amânarea votării raportului pentru următoarea ședință a comisiei, ce a fost anunțată pentru săptămâna următoare. 

Mai mult, atât deputații cât și Ministerul Educației au dat dovadă de lipsă de comunicare, inițiatorii susținând că s-au consultat cu Ministrul în prealabil cu privire la propunere și că acesta a fost de acord, urmând ca reprezentantul Ministerului să ia cuvânt în ședință și să critice inițiativa legislativă.

La momentul actual, România este una dintre cele 3 țări care au cele mai puține zile de școală din Europa, fiind de aproximativ 165 pe an. În comparație, state precum Italia și Danemarca au aproximativ 200 de zile de școală pe an. Astfel, materia ajunge să fie predată într-un mod dinamic, accentul fiind de multe ori pus pe activitățile de evaluare, nu pe cele de predare și exersare a cunoștințelor dobândite, 

În ciuda faptului că programa este încărcată, nevoile elevilor nu sunt împlinite, fapt materializat prin rezultatele României la testele PISA, fiind cele mai mici din ultimii 9 ani, și prin rata îngrijorătoare de analfabetism funcțional, aceasta ajungând până la 44%.

De asemenea, având în vedere faptul că programa școlară rămâne aceeași, dar numărul de zile al fiecărui an școlar se schimbă anual, elevii sunt loviți de o inconsistență la nivel sistemic. Astfel, profesorii sunt nevoiți să treacă prin programă mai repede sau mai încet, în funcție de deciziile luate în anul respectiv, iar procesul de învățare ajunge în foarte multe cazuri să fie grăbit.

Solicităm membrilor Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților să nu mai dea dovadă de ignoranță față de nevoile elevilor și să voteze un raport favorabil în ședința de săptămâna viitoare!

“E nevoie mai mult ca niciodată de oameni care să își asume și de măsuri care poate nu aduc voturi, dar care au un impact pozitiv asupra calității educației. Avem studii clare care ne arată că mai multă școală ajuta la maximizarea rezultatelor. Categoric nu este singura problemă și nu rezolva toate nemulțumirile, dar este un pas în față, rezultatele urmând a fi văzute peste ani. Orice amânare ne costă, iar tot acest timp pierdut prin comisii și teama de a adopta măsuri nepopulare au condus la sistemul pe care îl știm cu toții.”-Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC 

deAsociația Elevilor din Constanța

Victorie pentru elevi!

Asociațiile de elevi salută inițiativa Ministerului Educației de a aproba metodologia de acordare a feedbackului privind activitatea de învățare, predare și evaluare în învățământul preuniversitar.

Marți, 1 iunie a.c., a fost semnat Ordinul de Ministru ce adopta metodologia de acordare a feedbackului semestrial. În ciuda faptului că dreptul elevilor de a acorda feedback anonim profesorilor este prevăzut încă din anul 2016 de la adoptarea Statutului Elevului, multiple unități de învățământ din țară nu au acordat această opțiune elevilor, aflându-se în lipsa unor criterii și întrebări clare, precise, care ar trebui să fie prevăzute în chestionare.

Considerăm măsura drept una benefică+ și care era necesară de mult timp, aceasta asigurând respectarea dreptului elevilor, creând o punte de comunicare între elevi și profesori, în vederea construirii unui spațiu propice învățării. Astfel, cadrele didactice pot observa în ce moduri își pot îmbunătății activitatea de predare și evaluare, înțelegând astfel nevoile fiecărui elev. 

Mai mult, elevii au astfel oportunitatea să învețe cum să își structureze o opinie, să evalueze obiectiv calitatea actului educațional de care beneficiază și să își exprime gândurile într-un mod constructiv, nonviolent.

Reprezentanții elevilor au solicitat adoptarea metodologiei de acordare a feedbackului semestrial deoarece, în ciuda faptului că dreptul este prevăzut la articolul 7, lit, aa) a Statutului Elevului, acesta nu era pus în aplicare și respectat, iar în cazul în care în anumite unități de învățământ acesta se respecta, de cele mai multe ori întrebările din fișele respective nu erau reprezentative sau nu erau luate măsurile necesare în cazul în care elevii semnalau diferite probleme. 

“E un lucru de care ne putem bucura printre toate măsurile care au limitat accesul la educație din ultimul an. Pe lângă posibilitatea de a evalua și sesiza eventuale probleme, cred ca este util ca elevii să se obișnuiască și cu o responsabilitate de acest gen, sarcini de lucru care să nu se rezume doar la teme și lecții de repetat acasă. E un mod de a forma oamenii implicați și curajoși de mâine, pentru că le dai șansa copiilor/adolescenților să își spună părerile și cel mai important, șansa ca ceea ce completează în fișa de feedback să fie și luat în considerare. Cred că aproape fiecare elev a avut la un moment dat un episod neplăcut cu un profesor și nu a avut curajul de a spune ceva.”-Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC 

deAsociația Elevilor din Constanța

Sorin Cîmpeanu dă o nouă țeapă elevilor navetiști! Asociațiile de elevi solicita dezbatere publică pe noul OUG pe transport!

Credit foto: Mario Monțescu

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) critică măsurile comunicate de către Ministerul Educației și Cercetării și solicită ferm guvernanților să nu adopte Ordonanța de Urgență!

Miercuri, 19 mai, Ministerul Educației a publicat un comunicat de presă în care a menționat, la nivel de ultim paragraf, faptul că proiectul de Ordonanță de Urgență ce reglementează decontul navetei va fi votat în următoarea ședință de Guvern. Reprezentanții elevilor au criticat profund încă de la publicarea primului proiect similar de OUG măsura, și consideră că Ministerul Educației dă dovadă de ignoranță și de dezinteres.

La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev, urmând ca operatorului să îi fie decontate anumite cheltuieli de către Consiliul Județean, în baza contractului de serviciu public.

În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, elevii încă sunt nevoiți să își achiziționeze abonamentele la preț întreg, fiind victime ale dezinteresului autorităților locale și centrale.

În acest moment, legea nu se aplică deoarece încă de la elaborarea bugetului de stat, nu a fost prevăzut nici măcar 1 leu  pentru transportul elevilor, iar Ministerul Educației încearcă în aceste momente să lase impresia că problema s-ar rezolva după adoptarea ordonanței.

Susținem și punem accentul pe respectarea legislației în vigoare, mai legea nr.226/2020, fără necesitatea altor norme de aplicare.

Proiectul de Ordonanță prevede trecerea transportului județean în procedură de decont, fiind astfel eliminată gratuitatea, elevii navetiști fiind nevoiți, în teorie, să își achiziționeze abonamentele la preț întreg din sume proprii, urmând să le fie decontat parțial prețul de către unitatea de învățământ. 

Mai mult, trecerea la o procedură de decont a fost introdusă la pachet cu  tarife maximale impuse operatorilor de transport. Legislația europeană în vigoare prevede obligația de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricții operatorilor privați, tarifele maximale fiind în contradicție cu acestea. Naveta elevilor va ajunge astfel să fie decontată parțial sau deloc, deoarece prețurile prevăzute de tarifele maximale nu vor corespunde cu cele reale ale abonamentelor. 

Menționăm că asociațiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării să organizeze o dezbatere publică pe conținutul proiectului de ordonanță de urgență. Precizăm faptul că organizarea unei dezbateri este obligatorii în acest caz, așa cum prevede articolul 7, alin.(9) din Legea nr.52/2003.

Solicităm guvernanților să nu adopte proiectul în următoarea ședință de Guvern și să organizeze în cel mai scurt timp posibil o dezbatere publică împreună cu reprezentanții elevilor cu privire la proiectul de ordonanță.

“Un studiu UNICEF arată că fiecare leu investit investit în educație înseamnă 7 lei care se întorc în economia țării peste ani. E important ca autoritățile să realizeze că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani legat de naveta elevilor, se traduce pur și simplu în abandon școlar pentru sute de mii de elevi. Nu este demn de un ministru sau de orice alt demnitar public să vină cu un act normativ care lasă elevii pe drumuri. Ministerul Educației și Guvernul admit faptul că nu vor să respecte legea prin acest proiect de ordonanță de urgență. ”-Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

”Transportul gratuit a reprezentat dintotdeauna o problemă gravă a sistemului de educație românesc. Odată cu legea 226/2020, părea că, într-un sfârșit, elevii navetiști vor avea gratuitate totală. În schimb, guvernanții decid să facă trei pași înapoi și propun decontul ca metodă de asigurare a transportului,  fără a consulta elevii. Astfel, solicităm guvernanților să nu adopte acest proiect și să organizeze o dezbatere publică cât mai curând, pentru a lua în considerare și părerile persoanelor vizate de această propunere, anume elevii.” – Matei Canavea, președinte AVE

“Decontarea navetei, în acest moment, nu este nimic mai mult decât un vis. Este inaplicabilă. Cred că este într-adevăr absurd să te încrezi într-o metodă care a mai fost utilizată și în trecut, dar însă nu a dat rezultate. Această fantezie transpusă într-un OUG va avea repercursiuni vizând elevii navetiști, care vor rămâne fără un mod concret de a ajunge la școală.” -Ana-Maria Groza, președinte AEBI

”Guvernanții decid încă odată să ia decizii cruciale care îi au în prim plan pe elevi, fără a-i consulta pe aceștia. Transportul gratuit este o necesitate pentru elevi, nu un moft! Este o nevoie de care pentru o perioadă cel puțin, decidenții păreau să se ocupe, acum însă, prin dorința de aplicare a alternativei decontărilor ne întoarcem în același punct. Decontările vor fi asigurate de Unitățile de Învățământ, parțial sau chiar deloc, lucru care va atrage după sine repercusiuni deloc benefice sistemului educațional românesc.” -Cristina Miculaiciuc, președinte AEM

Elevii sunt dezamăgiți total de lipsa de interes a decidenţilor. Pentru a susține cu adevărat educația în țara noastră trebuie sa susținem toți elevii în mod egal, fără a îi dezavantaja în funcție de veniturile familiei. Dorim o dezbatere publică transparentă, din care să putem înțelege aceste decizii egoiste care ignoră total elevii cu condiții precare și din zone dezavantajate, o dezbatere publica care să răspundă la simpla întrebare: Unde este egalitatea de șanse din sistemul de învățământ românesc pentru elevii care n-o să mai aibă acces la educaţie? Elevii din zona rurală întotdeauna au ales să abandoneze sistemul care nu i-a susținut, iar această decizie doar va aprofunda discrepanțele socio-economice.” – Ioana Nunu, președinte AEBc

deAsociația Elevilor din Constanța

Cum începem școala pe 8 februarie?

Deschiderea școlilor se va face in urma celor 3 scenarii:

Scenariul 1: când incidența infectărilor în acea localitate este mai mică sau egală cu 1, toți elevii merg la școală.

Scenariul 2: incidența este mai mare de 1, dar mai mică sau egală cu 3, merg la școală doar copiii de grădiniță, elevii din clasele I-IV, cei de clasa a VIII-a și de a XII-a . 

Scenariul 3: Când incidența este peste 3 și până în 6 la mie, merg la școală doar copiii de grădiniță și elevii din clasele I-IV. Restul elevilor fac școală online, inclusiv elevii din anii terminali. 

În județul Constanța nu există localități care să se încadreze în scenariul roșu.

Când se depășește în localitate rata de infectare de 6 la mie și localitatea intră în carantină, toți copiii fac școală online. 

Reguli generale:
• Regula principală rămâne purtarea măștilor: la ore și în pauze;
• Orarul va fi făcut astfel încât elevii să nu schimbe sala de clasă în timpul unei zile;
• Este recomandat ca ușile să rămână deschise „pentru a fi evitate punctele de contact”;
• La accesul în școală, elevii se vor dezinfecta pe mâini;
• Aerisirea se va face 30 de minute înaintea sosirii elevilor, 10 minute în pauze și după plecarea copiilor;
• Părinții nu au acces în unitatea de învățământ.
• Distanțarea se face la maxima distanță posibilă, dar este recomandata distanțarea la un metru.
• Profesorii îi vor supraveghea pe elevi în pauze pentru a fi evitate aglomerările.
• Elevilor le este interzis să consume alimente sau băuturi în comun și să schimbe obiecte între ei: telefoane, tablete, stilouri, pixuri sau jucării. 
• Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile și a unei aerisiri permanente.
• Indiferent de scenariul epidemiologic, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică a elevilor, cu respectarea măsurilor de protecție.

❗️Masca se poate da jos pentru a bea apă sau pentru a mânca. ❗️

❓In ce situații se suspenda cursurile ❓
• La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.
• La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

❗️Școlile care nu au suficiente măști pot solicita inspectoratului școlar județean. Aceeași situație este valabilă și în cazul școlilor care nu au suficienți dezinfectanți

deAsociația Elevilor din Constanța

Vrem transport gratuit și nu doar pe hârtie! Legea trebuie respectată!

Sursă foto: freepik

În data de 20 ianuarie se va desfășura ședința Consiliului Județean din Constanța. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi are legătură cu vechea problemă a transportului județean al elevilor. AEC atrage atenția cu privire la faptul că elevii nu vor beneficia de gratuitate.

Legislația a fost modificată anul trecut, astfel fiind clarificat cadrul legal și modificată Legea educației naționale în sensul acordării gratuității pentru elevi la toate tipurile de transport, inclusiv cel județean ( înainte în lege era prevăzută reducerea de 50%). 

În ciuda acestui fapt, la nivelul consiliilor județene trebuie încheiate contracte de serviciu public în care să fie prevăzută această facilitate, pentru ca elevii să beneficieze de gratuitate și pentru ca legea să fie respectată. 

Consiliul Județean Constanța, în proiectul de hotărâre publicat pe site-ul instituției contravine prevederilor legale menționate anterior. Consiliul menționează că elevii pot beneficia de gratuitate, doar după acordarea fondurilor de la bugetul de stat. 

Asociația Elevilor din Constanța precizează că în Legea 92/2007, se specifică clar faptul că facilitățile ce țin de transportul județean se asigură din bugetul consiliului județean, așa cum se întâmplă și la transportul local. 

Mai mult, AEC arată că dreptul elevilor prevăzut în Legea 226/2020 nu poate fi condiționat de finanțarea de la bugetul de stat și că în primul rând acest drept al elevilor instituie o obligație pentru Consiliul Județean Constanța.  De asemenea, elevii subliniază că în lege nu este menționat faptul că gratuitatea se asigură după ce vin banii de la bugetul de stat. 

Amintim că AEC a pornit acest demers în urmă cu doi ani, timp în care elevii au fost privați de orice reducere la transportul județean. Elevii trebuie să beneficieze de gratuitate și să poată circula gratuit, așa cum prevede legea. 

Demersurile nu trebuie să fie condiționate de lipsa banilor de la stat, mai ales că există o posibilitate destul de mare ca elevii să meargă fizic la cursuri, fapt ce accentuează nevoia acestora. 

AEC solicită Consiliului Județean Constanța și președintelui, Mihai Lupu, să aprobe o hotărâre care să permită elevilor să circule gratuit în cel mai scurt timp și să realizeze demersurile necesare, astfel încât elevii să circule gratuit începând cu 8 februarie. 

“ Cadrul legal este cât se poate de clar și ar fi nejustificat ca facilitatea elevilor să întârzie și mai mult. Transportul este expus peste tot ca fiind gratuit, dar în realitate elevii plătesc abonamente lunar. În momentul de față Consiliul Județean Constanța vrea să amâne gratuitatea până vin banii de la bugetul de stat, chiar dacă legea spune că aceasta se asigură din bugetele consiliilor județene. Cum vor ajunge elevii la școală? Vorbim deja de ani de când elevilor le-au fost făcute promisiuni peste promisiuni, fără rezultate clare.” -Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC 

deAsociația Elevilor din Constanța

AEC a împiedicat adoptarea hotărârii care tăia bursele elevilor!

 AEC a împiedicat adoptarea hotărârii care tăia bursele elevilor! 

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță faptul că hotărârea care tăia bursele elevilor nu a fost adoptată și solicită de urgență aprobarea tuturor tipurilor de burse. 

Marți, 15 decembrie a.c., președintele AEC, Andreea Sabina Spătariu, a luat cuvântul în cadrul ședinței pentru a puncta efectele negative ale proiectului propus de primarul Vergil Chițac și a solicita acordarea celor 4 tipuri de burse prevăzute în lege. 

Discuția a continuat cu un schimb de replici între reprezentanta elevilor și primarul Constanței, unde acesta s-a arătat nemulțumit de presiunea creată de elevi și a susținut faptul că îi poate depune președintelui organizației de elevi o plângere penală, întrucât ar influența votul. AEC condamnă ferm atitudinea primarului și susține că va milita în continuare pentru respectarea legii, indiferent de amenințările celor care vremelnic ocupă o anumită funcție.

Salutăm decizia consilierilor locali PSD și USR-PLUS de a nu vota pentru adoptarea hotărârii în forma propusă de primarul Vergil Chițac și facem apel în continuare la aparatul tehnic al acestuia să ia măsuri clare pentru a respecta prevederile legale referitoare la stabilirea cuantumului și numărului de burse școlare. 

AEC lansează un apel pentru primarul Vergil Chițac, ca în termen de o săptămână să inițieze un proiect prin care să acorde toate tipurile de burse și solicită consilierilor locali să voteze în favoarea unui proiect care respectă întru totul prevederile legale. 

“Legea nu se negociază-acesta este principalul lucru de la care plecăm și care nu trebuie nicidecum uitat, indiferent de amenințările pe care le primim. Domnul primar ar trebui să țină cont de lege, nicidecum să amenințe cu plângeri penale. Eu astăzi nu am văzut un primar, sau un fost profesor, am văzut un politician care încerca să taie bursele elevilor. Vreau să știu ce s-a întâmplat din octombrie și care este motivul pentru care suntem la un pas de vacanța de iarnă și elevii nu și-au primit bursele. Primarul ar trebui ca în aceste momente să inițieze o hotărâre de consiliu local, prin care să fie acordate toate tipurile de burse și în mod cert cu cuantumuri care să răspundă nevoilor reale ale elevilor. Nu vom accepta nimic altceva decât o hotărâre cu toate tipurile de burse și care să fie în concordanță cu legea. “-Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

deAsociația Elevilor din Constanța

Victorie pentru elevii din municipiul Constanța! Bursele de ajutor social, performanță și studiu au crescut!

Astăzi, 31 octombrie a.c., în cadrul ședinței de Consiliu Local al Municipiului Constanța unde vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța, Andreea-Sabina Spătariu, a luat cuvântul, cuantumurile burselor elevilor din învățământul de stat au crescut pentru 3 dintre categoriile de burse, ca urmare a unui amendament la propriul proiect depus de primarul Constanței:

 • Bursa de ajutor social: 200 lei -> 250 lei
 • Bursa de studiu: 200 lei -> 250 lei
 • Bursa de performanță: 300 lei – > 500 lei

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) salută decizia primarului Decebal Făgădău de a mări fondul pentru burse și ne bucurăm că edilul a revenit asupra deciziei sale inițiale, proiectul inițial prevăzând aceleași cuantumuri pentru bursele elevilor ce au fost adoptate în toamna anului 2017. Astfel, conștientizarea importanței acestei măsuri atât de protecție socială a elevilor aflați în situații de risc, cât și de sprijinire a performanței în educație este crucială și sperăm că investirea în elevi și în educație a revenit pe agenda domnului Decebal Făgădău.

Amintim faptul că AEC a solicitat în data de 25 octombrie primarului Constanței modificarea proiectului depus inițial și majorarea burselor la cuantumurile de: 420 lei – bursa de performanță și bursa de ajutor social, 312 lei – bursa de studiu, 104 lei – bursa de merit. Totuși, în mod nejustificat, edilul nu a decis să crească și cuantumul bursei de merit, afirmând în mod tendențios că va mări bursa de performanță la 1000 lei începând cu semestrul viitor „pentru cei ce tac și fac”, făcând o referire la pozițiile repetate ale AEC prin care solicităm o investiție mai mare în educație. 

„AEC va continua să militeze pentru creșterea burselor elevilor, până în punctul în care ele vor ajunge la cuantumuri satisfăcătoare, raportate la salariul minim pe economie. Deși creșterea de astăzi reprezintă un câștig, suntem de părere că investiția în educație ar trebui să reprezinte o prioritate pentru absolut orice primar, cu precădere pentru primarul Constanței, Capitală a Tineretului. Totuși, consider un afront direct la adresa AEC afirmațiile domnului primar din cadrul ședinței de astăzi și îmi exprim îngrijorarea că acesta ar fi evitat să mărească bursa de merit ca o „răzbunare” pentru poziția AEC de săptămâna trecută. În orice caz, concluzia de azi este simplă, AEC a dovedit încă o dată că doar printr-o atitudine proactivă se poate mișca ceva în cadrul societății, iar lupta pentru respectarea drepturilor elevilor este departe de a fi încheiată!” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI ELEVILOR DIN CONSTANȚA

deAsociația Elevilor din Constanța

Președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu, închide ochii la situația dramatică a elevilor care se trezesc la 4 dimineața ca să ajungă la școală!

Asociația Elevilor din Constanța condamnă nepăsarea președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, față de zeci de elevi care se trezesc la 4 dimineața în fiecare zi pentru a ajunge la școală, fiind singurul interval orar la care pot fi preluați de transportatori pentru a fi aduși la Liceul Teoretic Băneasa!

Spre finalul acestei săptămâni a apărut în spațiul public cazul copiilor din Lipnița care, din cauza faptului că există un număr limitat de curse pe traseul Lipnița – Băneasa, acolo unde învață, sunt nevoiți să se trezească zilnic la ora 4 dimineața pentru a ajunge în stația de unde sunt preluați în jurul orelor 5:45 – 5:55. Mai mult, aceștia sunt nevoiți să meargă 3 kilometri până la stația respectivă, deoarece în satul lor nu există stații accesibile. 

Responsabil cu gestionarea transportului județean este Consiliul Județean Constanța, care are posibilitatea să oblige operatorii de transport să înființeze curse și la ore mai accesibile pentru elevi, dar și la modul general, pentru cetățeni. Acest lucru era posibil încă din 2001, prin intermediul unor contracte pe care autoritatea județeană nu a dorit să le încheie, deoarece ar fi însemnat să plătească compensații către firmele de transport. 

Astfel, dezinterestul autorităților locale determină elevii să se chinuie zilnic stând treji de la ora 4 dimineața, urmând ca apoi să stea de la ora 8 până în jur de orele 13-14 la liceu, doar pentru ca apoi să se întoarcă acasă obosiți. Acest lucru afectează puternic concentrarea lor, dar și sănătatea. Din păcate, într-o țară unde accesul liber la educație pentru fiecare copil este un principiu existent doar pe hârtie, astfel de situații au devenit o normalitate. 

În acest sens, AEC face demersuri de un an și jumătate pentru a determina autoritățile să încheie contracte cu transportatorii, astfel încât toate satele din județ să fie acoperite de transport, cetățenii să nu fie nevoiți să meargă kilometrii până să ajungă în stații, iar elevii, studenții și celelalte categorii dezavantajate să primească reduceri la transport. Din nefericire, situația nu s-a îmbunătățit, motiv pentru care Asociația Elevilor din Constanța a chemat în judecată Consiliul Județean Constanța în data de 20 august 2018, proces care se află pe rolul Curții de Apel Constanța cu termen în data de 2 octombrie. 

Considerăm ca fiind inadmisibil ca în secolul XXI, într-o societate în continuă dezvoltare, în România să existe încă sate care să nu aibă acces la transport, iar acolo unde el există să se desfășoare în condiții sub limita decenței. Este absolut necesară intervenția autorităților în situația transportului, cu atât mai mult cu cât firmele de transport, ținând cont de interesele lor financiare, nu iau măsuri pentru a asigura un transport accesibil. 

Solicităm, pe această cale, președintelui Consiliului Județean Constanța să dispună de urgență încheierea de contracte de serviciu public cu transportatorii, aplicând prevederile Regulamentului european nr. 1370/2007 și să dea, astfel, dovadă de interes față de situația dezastruoasă a transportului intrajudețean în Constanța. 

deAsociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța cheamă în judecată Ministerul Educației Naționale pentru măsura privind obligarea elevilor ce obțin media sub 5 să meargă la profesională!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC)  va chema Ministerul Educației Naționale în judecată pentru anularea în parte a Ordinului ministrului educației naționale nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, pentru obligarea elevilor ce au obținut media de admitere sub nota 5 să urmeze învățământul profesional.

În data de 27 august, Ministerul Educației Naționale a aprobat ordinul prin care reglementa organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul de stat în anul școlar 2020-2021. Printre prevederile acestui ordin, la art. 2, alin. (10) este prevăzut faptul că elevii care obțin media de admitere sub 5.00 nu pot participa la repartiția computerizată în unitățile de învățământ liceal de stat. 

Articolul 2

(10) La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci).”

În data de 14 august, în cadrul Comisiei de Dialog Social a Ministerului Educației Naționale a fost dezbătută măsura aceasta, Asociația Elevilor din Constanța exprimându-și dezacordul față de ea, din următoarele considerente: 

În perspectiva adaptării sistemului educațional românesc la standardele secolului XXI și la cele europene, traseul educațional pe care fiecare elev îl urmează ar trebui să fie ales de către acesta, luând în considerare interesele și aptitudinile pe care le are. Acest fapt derivă și din principiul enunțat de Legea educației naționale, al centrării sistemului educațional pe beneficiarul său primar, elevul. Cu titlu de exemplu, dacă un elev nu are capacitățile necesare pentru a accede în învățământul teoretic, dar are aptitudini în ceea ce privește artele sau sportul, el ar trebui să aibă posibilitatea de a opta pentru învățământul vocațional 

Mai mult, faptul că un elev nu a putut obține media minimă pentru a ajunge la liceu nu garantează că posedă competențele necesare pentru învățământul profesional, ci poate avea cauze diverse, ce țin atât de pregătirea cadrelor didactice, cât și de condițiile socio-economice ale familiilor lor. 

„Este de la sine înțeles că nu putem avea aceleași pretenții de la un elev care trăiește într-o familie cu condiție materială moderată, comparativ cu unul dintr-o familie cu condiție materială deficitară. La fel, există discrepanțe între mediul urban și rural, mai ales în ceea ce privește nivelul de pregătire al cadrelor didactice, cei mai mulți profesori cu gradul I aflându-se în liceele „de top” din mediul urban, în timp ce profesorii debutanți ajung, de regulă, în școlile din mediul rural. Dacă un elev are potențialul să ajungă un bun doctor, acesta poate fi irosit dacă statul nu a fost în stare să îi asigure condițiile necesare pentru a îl exploata. Ca urmare, dacă un elev obține media 5.00 la admitere, asta nu denotă din start că el nu este potrivit pentru învățământul teoretic” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC

Considerăm că există nenumărate cazuri în care elevi care au obținut sub media de admitere 5.00 au reușit să ajungă în învățământul teoretic și să promoveze examenul de Bacalaureat cu o medie mare, lucru ce dovedește că evoluția academică a elevilor ține într-o mare măsură și de condițiile în care aceștia și-au desfășurat activitatea. 

În ceea ce privește aspectele de formă, Asociația Elevilor din Constanța a solicitat în data de 16 august Ministerului Educației Naționale organizarea unei dezbateri publice pentru acest ordin, în conformitate cu art. 7, alin. (9) din Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică nr. 52/2003. Nici până în ziua de astăzi, Ministerul Educației Naționale nu a convocat o astfel de întâlnire, fapt ce constituie încălcarea legii. 

Din aceste motive, AEC va acționa în instanță Ministerul Educației Naționale și va continua demersurile pentru apărarea drepturilor elevilor și promovarea unui sistem de învățământ centrat cu adevărat pe elev.

deAndrei-Mihai Tănase

Federația Elevilor din România solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul ordonanței abandonului școlar!

Federația Elevilor din România solicită Avocatului Poporului să sesizeze prin excepție de neconstituționalitate Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, din cauza efectelor majore pe care aceasta le are asupra creșterii abandonului școlar, lăsând zeci de mii de elevi fără transport spre unitățile de învățământ la care studiază.

În data de 25 iunie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, prin care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice, la solicitarea conducerilor consiliilor județene și a transportatorilor. Cel mai proeminent efect al acestei modificări este, din nefericire dispariția obligațiilor transportatorilor de a acorda reduceri pentru elevi la transportul județean, precum și de a stabili tarife diferite pentru elevi, conform OUG 69/2016.

Astfel, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede, la art. 84 alin. (1) și (2) dreptul tuturor elevilor de a beneficia de tarif redus cu 50% la transportul local în comun (inclusiv între localitățile unui județ) pe tot parcursul anului calendaristic. Astfel, operatorii de transport sunt obligați să asigure elevilor abonamente cu reduceri. Or, obligarea transportatorilor de a acorda aceste tarife reduse reprezintă o obligație de serviciu public prevăzută în contractele încheiate între operatori și consilii județene. Tot în baza acestui contract, operatorii primesc compensații (subvenții) pentru a acoperi diferența de tarif și a nu funcționa în pierdere. Din nefericire, însă, odată cu eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice, nu mai există contracte, obligații sau compensații de serviciu public, deci operatorii de transport nu mai pot fi obligați să acorde reduceri.

Totodată, la art. 84, alin. (3), Legea nr. 1/2011 prevede dreptul elevilor ce nu au profilul sau specializarea dorită sau nu au o unitate de învățământ liceal în localitatea de domiciliu de a beneficia de decontarea integrală a navetei. Punând în practică, acest lucru înseamnă că elevul își cumpără abonamentul cu tarif redus de la transportator, iar diferența de preț o poate deconta de la unitățile de învățământ, care primesc finanțare de la bugetul de stat pentru acest lucru. Totuși, în anul 2016, Guvernul a impus operatorilor de transport plafoane pentru prețurile pe care le pot practica în vânzarea abonamentelor elevilor, instituind tarife maximale, ce constituie obligații de serviciu public. Astfel, în momentul eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, operatorii nu mai pot fi obligați să respecte aceste tarife maximale, motiv pentru care prețurile la abonamentele elevilor pot crește foarte mult, mai ales având în vedere faptul că, spre deosebire de serviciile publice, atunci când transportul se efectuează în regim de concurență (așa cum se întâmplă ca urmare a adoptării OUG nr. 51/2019), transportatorii își pot stabili prețurile în mod discreționar. Astfel, prețurile foarte mari ce vor fi practicate de transportatori vor duce la imposibilitatea decontării navetei elevilor.

Pe această cale, solicităm Avocatului Poporului să salveze zecile de mii de elevi ce se află în situația de a nu mai putea merge la școală din cauza dezinteresului Guvernului față de învățământul românesc.

„Din nefericire, așa cum deja ne-am obișnuit, interesele baronilor locali au primat în fața bunei desfășurări a vieții publice. Elevii au fost lăsați din nou, deoparte, actualei Guvernări nepăsându-i de faptul că în fiecare an abandonează școala zeci de mii de elevi. În anul 2016, 46.000 de elevi au abandonat școala, este exact anul preluării Guvernării de către actuala putere. Deși situația este una alarmantă, Guvernul a refuzat vehement să ia măsuri împotriva acestui fapt. Chiar și în ultimul ceas, când Comisia Europeană ne comunică că 16,1% din tinerii între 18 și 24 de ani din România nu au mai mult de 8 clase, Guvernul caută să se răzbune și mai tare pe elevi, luându-le transportul în comun. Este revoltător și apelăm la întreaga societate civilă să ne ajute să salvăm elevii de la abandon școlar.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța

În sensul celor de mai sus, lansăm o petiție pe care vă adresăm rugămintea să o semnați pentru a sprijini toți elevii din România ce au nevoie de bani pentru transportul școlar:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/solicitam-avocatului-poporului-sa-salveze-elevii-ramasi-fara-transport-scolar

deAndrei-Mihai Tănase

Federația Elevilor din România trage un semnal de alarmă asupra propunerilor Guvernului! Elevii nu vor mai avea naveta decontată și nu vor mai putea beneficia de facilități la transportul în comun!

Federația Elevilor din România, organizație independentă în curs de înființare, formată din Asociațiile de Elevi din Constanța, București și Ilfov, Maramureș, Călărași, Vâlcea și Bacău, ce își asumă reprezentarea elevilor la nivel național, atrage atenția asupra efectelor nocive pe care proiectul de ordonanță de urgență a guvernului privind transportul județean le poate avea asupra reducerilor elevilor la nivel județean, dar și asupra decontării navetei elevilor.

În data de 2 aprilie a.c., Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a încărcat pe site-ul web al instituției un proiect de ordonanță de urgență a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice. Conform informațiilor existente se va adopta săptămâna aceasta, ultima în care Guvernul are această posibilitate, înainte de încheierea sesiunii parlamentare.

Dorim să atragem atenția asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul că, odată cu intrarea transportului județean în regim comercial, dispar obligațiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceștia nu vor mai putea fi obligați să asigure tarife preferențiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preț redus primind ulterior subvenție. Practic, Consiliile Județene nu vor mai avea pârghiile legale pentru a impune aceste obligații în sarcina firmelor de transport, fiind o formă mascată de a le degreva de această responsabilitate. În sensul acesta, în loc ca Guvernul să aloce mai mulți bani pentru reducerile elevilor, acesta alege să elimine această responsabilitate.

Printre aceste obligații de serviciu public se regăsește atât acordarea reducerilor la transportul județean pentru elevi, de către transportatori, drept prevăzut de art. 84, alin. (1) și (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, dar și respectarea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor, impuse de Ordonanța Guvernului nr. 69/2016. Din cauza dispariției reducerilor pentru elevi și a faptului că transportatorii vor putea stabili prețurile pentru abonamentele elevilor fără vreo restricție, presiunea financiară pusă asupra elevilor și subsecvent asupra școlilor va fi una prea mare. De aceea, considerăm că Ministerul Educației Naționale nu va susține decontarea integrală a navetei elevilor, deși aceasta este prevăzută de lege.

Solicităm Guvernului României retragerea prevederilor privind eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice și asigurarea că drepturile elevilor nu vor mai fi atinse în favoarea altor interese, în special având în vedere situația alarmantă a abandonului școlar în România, rata părăsirii timpurii a școlii fiind de 16,4%, așa cum arată Comisia Europeană.

deAndrei-Mihai Tănase

Elevii din județul Constanța vor avea noi reprezentanți! Asociația Elevilor din Constanța și-a ales 3 noi vicepreședinți!

De la stânga la dreapta: Andrei-Mihai Tănase, Denisa Mocanu, Andreea-Sabina Spătariu, Mihai Sebastian Mirea și Adrian Alexandru Anghel

În data de 3 martie a.c., membrii Asociației Elevilor din Constanța s-au reunit în cadrul ședinței Adunării Generale, organul suprem de luare a deciziilor, prilejuită de organizarea alegerilor pentru funcțiile vacante din cadrul Biroului de Conducere.

În funcția de președinte al AEC a fost ales pentru a doua oară Andrei-Mihai Tănase, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, după ce a ocupat această funcție și în perioada martie 2018 – martie 2019.

„Odată cu preluarea primului mandat ca președinte al AEC mi-am asumat angajamentul că viața mea de liceu va fi marcată de reprezentare a elevilor, nu mi-am propus să fie ceva pe termen scurt. Astăzi am fost reales în funcția de președinte al AEC și tot ce pot spune este că sunt etern recunoscător colegilor mei că mi-au acordat încrederea de a duce mai departe pentru încă un an povestea frumoasă pe care AEC o înfățișează. Urmează un an dificil, în care îmi propun să pun accentul pe comunicarea cu elevii, în special în mediul rural, deoarece problemele cele mai mari își fac simțită prezența în școlile de la sate. Totodată, îmi propun ca pe durata acestui mandat să soluționez problema transportului județean al elevilor, demers prioritar pentru mine și în mandatul anterior.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC

Totodată, în vederea exercitării funcției pentru un mandat de un an, au fost aleși și următorii membri ai Asociației, pentru a deservi ca vicepreședinți ai Asociației Elevilor din Constanța:

 • Denisa Mocanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”
 • Andreea-Sabina Spătariu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național de Arte ”Regina Maria”
 • Mihai Sebastian Mirea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”
 • Adrian Alexandru Anghel, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ”George Călinescu”

Îmi doresc ca pe parcursul mandatului meu să contribui la soluționarea unei probleme importante din sistemul de învățământ românesc, și anume cea a discriminării. Fie ea între elevi sau în relația elev-profesor, din păcate, fără să ascundem gunoiul sub preș, ne confruntăm zi de zi cu această hibă a societății. A te implica în AEC înseamnă a îți dedica timpul și resursele spre a-i ajuta pe cei ce nu se pot ajuta singuri, iar acest lucru constituie motivația noastră în a abandona tiparul și a face ceva diferit, chiar dacă nu este un drum ușor.” – afirmă Andreea-Sabina Spătariu, vicepreședinte AEC

Pentru acest mandat mi-am propus să duc mai departe demersurile începute de predecesorii mei în funcție, demersurile pentru mărirea cuantumului burselor și pe cel al problematicii transportului județean, propunându-mi însă să contribui prin demersuri noi în mod concomitent. Scopul meu principal este să respect obiectivele de bază ale Asociației și să contribui la crearea unui sistem de învățământ concentrat în jurul elevilor.” – a declarat Mihai Mirea, vicepreședinte AEC


Membrii Biroului de Conducere al Asociației se vor întâlni zilele acestea în vederea stabilirii strategiei organizației pentru mandatul 2019-2020, urmând ca aceasta să fie făcută publică în cel mai scurt timp.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI ELEVILOR DIN CONSTANȚA