Solicităm consilierilor județeni să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți în cadrul ședinței de Consiliu Județean!

Asociația Elevilor din Constanța lansează un apel către toți consilierii județeni din cadrul Consiliului Județean Constanța să dea dovadă de responsabilitate și respect față de elevi și față de drepturile lor și să fie prezenți la ședința din data de 7 februarie.

Elevii au dreptul la tarif redus cu 50%, respectiv gratuitate, la transportul județean încă de la intrarea în vigoare a legii 84/1995. Acest drept a fost ulterior reluat în Legea 1/2011, el fiind în continuare încălcat din pricina lipsei de interes a autorităților locale (consiliilor județene), elevii fiind prejudiciați și nevoiți să achiziționeze abonamentele de transport la preț integral, de multe ori la sume foarte mari (e.g. 400 lei/lună Corbu – Constanța, 300 lei/lună Poarta Albă – Constanța).
Nerespectarea dreptului elevilor de a beneficia de tarif redus sau gratuitate duce la creșterea ratei abandonului școlar, datele din partea INS arătându-ne că abandonul școlar în 2016 era, în medie, de 3,36% la nivelul județului Constanța. Raportat la numărul de elevi din sistemul de învățământ din județul Constanța la începutul anului 2016, aflăm că circa. 3750 de elevi au abandonat școala în acest an. Motivele pot varia, într-adevăr, dar unul din principalele cauze ale abandonului școlar o constituie imposibilitatea elevilor de a ajunge la școală, precum și motive de ordin financiar. De asemenea, o altă statistică îngrijorătoare o reprezintă rata părăsirii timpurii a școlii din țară, aproximativ 18,1% conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 5 tineri cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani au sub 8 clase.

Situația aceasta este rezultatul lipsei de măsuri pentru sprijinirea educației la nivelul comunităților locale, iar refuzul constant al conducerii Consiliului Județean Constanța nu denotă decât nepăsare față de situația a mii de elevi din județ, care vor să ajungă la școală, dar starea lor materială îi împiedică.

Din punctul nostru de vedere și dincolo de orice scuză, situația este simplă. Există dreptul elevilor la transport județean redus? Răspunsul este da, iar acesta este prevăzut de art. 84, alin. (1) și (2), al Legii 1/2011. Există obligația Consiliului Județean de a acorda subvenții operatorilor de transport ce respectă legea și dau reduceri elevilor? De asemenea, răspunsul este da, iar aceasta este rezultatul interpretării sistematice ale art. 19^1 raportat la art. 42, alin. (4) din Legea 92/2007. Așadar, există dreptul, există obligația corelativă, și considerăm că orice vot împotrivă sau absență din partea consilierilor județeni ar însemna doar o dovadă de reavoință. Personal îmi doresc să fac un apel către toți consilierii, să nu ia modelul domnului președinte Marius-Horia Țuțuianu, sfidând elevii și drepturile lor și să arate că reprezintă cu adevărat cetățenii ce i-au ales în funcția lor. Votați pentru elevi, nu după ordine superioare.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC

Solicităm pe această cale consilierilor județeni să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean din data de 7 februarie și să aprobe proiectul privind reducerile elevilor la transportul județean, o absență însemnând sfidarea elevilor din județ și dorința ca situația lor să se înrăutățească.


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *