Victorie! Elevii care nu pot fi școlarizați la specializarea dorită vor avea naveta decontată.

Ieri, 5 septembrie a.c., plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 69/2016. Proiectul conține și un amendament propus și susținut de Asociația Elevilor din Constanța (AEC). Prin acesta, se modifică art. 84 din Legea educației naționale în sensul în care beneficiază de decontarea navetei elevii care în localitatea de domiciliu nu pot fi școlarizați la specializarea dorită. Până în prezent, costurile navetei erau decontate doar pentru acei elevi care nu puteau fi deloc școlarizați în localitatea de domiciliu, indiferent dacă aveau sau nu posibilitatea studia la profilul și specializarea dorită.

Demersurile pentru adoptarea acestei modificări au început în luna februarie, în urma sesizărilor primite din partea elevilor navetiști, care nu erau eligibili la decontarea abonamentului din simplul motiv că în localitatea de domiciliu ar fi putut fi școlarizați, chiar dacă unitatea existentă în localitatea respectivă nu le putea oferi specializarea dorită. Amendamentul formulat de AEC a fost adoptat în comisia pentru învățământ a Camerei Deputațilorîn luna mai, în urma mai multor săptămâni de negocieri și discuții, iar ieri plenul a acordat votul final. În momentul de față, până la aplicarea acestei măsuri mai este nevoie doar ca Președintele României să promulge legea.

Adoptarea acestui amendament elimină discriminarea la care erau supuși mii de elevi navetiști din România, care nu puteau beneficia de decontarea abonamentului, doar pentru simplul fapt că în localitatea de domiciliu aveau o altă unitate de învățământ.

            „Modificarea făcută este foarte simplă, fiind schimbate doar două cuvinte din legea educației, dar două cuvinte, care influențează soartă a mii de elevi. Dacă până în prezent beneficiau de decontarea navetei doar acei elevi care nu puteau fi școlarizați în localitatea de domiciliu, acum vor deveni eligibili și elevii care deși pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, nu au specializarea dorită. Influențați de această măsură vor fi în special liceeni din mediul rural, care deși în localitatea de domiciliu aveau un liceu, acesta nu le putea oferi profilul și specializarea dorită. Până în prezent, aceștia erau discriminați, nefiindu-le decontat costul abonamentului lunar, pentru mulți acest fapt creând un impediment serios în a ajunge la școală, având în vedere condițiile materiale. Conform ultimelor date, o treime dintre copiii români trăiesc în sărăcie severă, așa că este de datoria statului să se asigure că toți copiii României au șanse egale la un învățământ de calitate, fiindu-le asigurat accesul gratuit la educație.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI ELEVILOR DIN CONSTANȚA


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *