AEC a fost prezentă la Conferință Consiliului Europei privind viitorul cetățeniei democratice

În perioada 19-22 iunie a.c., președintele AEC, Constantin-Alexandru Manda, s-a aflat în Franța, la invitația Consiliului Europei, unde a participat la Conferința privind viitorul cetățeniei democratice și a educației pentru drepturile omului în Europa, care a avut loc în Palais de l’Europe din Strasbourg. La acest eveniment au luat parte peste 300 de participanți, din aproximativ 50 de țări, membre ale Consiliului Europei și ale Convenției Culturale Europene, printre acesția aflându-se: reprezentanți ai guvernelor, instituțiilor internaționale, mediului academic, societății civile, organizațiilor de elevi, studenți și tineri, precum și experți în educație și drepturile omului.

Invitarea celor aproximativ 60 de reprezentanți ai sectorului de tineret din Europa a fost făcută în urma unei selecții, pe baza aplicațiilor și activității organizațiilor. La procesul de selecție al Departamentului pentru Tineret al Consiliului Europei au participat peste 800 de persoane, Asociația Elevilor din Constanța fiind singura organizația prezentă din partea sectorului de tineret din România, alături de organizații din restul Europei și reprezentanți ai conducerii Forumului European al Tinerilor, Uniunii Europene a Studenților și Biroului de Organizare al Asociațiilor de Elevi din Europa.

În cadrul conferinței au fost discutate concluziile Raportului privind starea cetățeniei democratice și educației pentru drepturile omului în Europa și au fost formulate recomandări pentru îmbunătățirea aplicării Cartei Consiliului Europei pentru Educație pentru Cetățenie Democratică și Educație pentru Drepturile Omului, recomandarea Comitetului de Miniștri nr. CM/Rec(2010)7. De asemenea, în a doua a zi evenimentului a fost abordată tema centrării educației pe beneficiar, președintele AEC activând și aducându-și contribuția în workshopul privind guvernanța democratică a școlilor, unde a prezentat ca exemplu de bună practică al României demersul privind reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor.

În marja evenimentului, președintele AEC a purtat discuții cu o serie de experți în educație, printre care domnul Kishore Singh, fostul raportor special al Organizației Națiunilor Unite pentru dreptul la educație și doamna Szilvia Kalman, din cadrul Directoratului General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură al Comisiei Europene, precum și cu reprezentanți guvernamentali responsabili de sistemul de educație din Finlanda, Suedia, Malta și Franța. Acestea au fost un bun prilej pentru schimbul de bune practici și discutarea problemelor comune cu care se confruntă sistemele de educație din România și alte state. Totodată, au fost create legături cu organizațiile reprezentative ale elevilor și tinerilor din Franța și Serbia, precum și cu organizații cu activitate în domeniul educației sau drepturilor omului din Republica Moldova, Albania și Olanda, în viitor existând posibilitatea unor activități bilaterale.

            „Este o reală bucurie pentru mine faptul că la patru ani de la înființarea, activitatea Asociației Eleviordin Constanța a ajuns la o dimensiune internațională. În a doua zi a conferinței, am avut ocazia de a vorbi în fața celorlalți 300 de participanți din toată Europa, prezenți în hemiciclul Consiliului Europei, despre lipsa unui acces echitabil la educație pentru elevii proveniți din grupuri de risc și discrepanța urban-rural, probleme prezente în mod special în estul continentului. În 2010, țările membre ale Consiliului Europei și-au asumat că vor asigura pentru toate persoanele de pe teritoriul lor oportunitatea educației pentru drepturile omului și cetațenie democratică, abandonul școlar afectând în mod direct acest deziderat. Conform raportului Consiliului Europei, 66% din țările membre, inclusiv România, întâmpină probleme în punerea în aplicare a legislației naționale privind educația pentru drepturile și educația pentru cetățenie democratică, principala probelmă fiind nivelul scăzut de interes al autorităților și societății cu privire la aceste subiecte. AEC va acorda o atenție sporită acestor subiecte în perioada următoare, în special în vederea implementării educației pentru drepturile omului și pentru cetățenie democratică în planurile-cadru pentru învățământul liceal.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

 


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *