Participarea AEC la aniversarea Uniunii Liceenilor Maghiari

Sâmbătă, 26.09. a.c., începând cu orele 19:00, președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda, și vicepreședintele, Andrei-Eduard Burghelia, au participat, în municipiul Cluj-Napcoa, la balul organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani la înființarea Uniunii Liceenilor Maghiari din România (Makosz). În cadrul discuțiilor purtate, a fost reiterată colaborarea și prietenia dintre AEC și Makosz, precum și importanța înființării unei federații naționale a elevilor, în contextul actual, de organizare a unei dezbateri naționale pe tema educației.

Redăm integral alocuțiunea președintelui AEC:

„Jó estét kívánok, Bună seara

Domnișora președinte, dragă Tunde,

Stimați seniori ai Makosz,

Onorați invitați,

În primul rând, doresc să vă transmit că mă simt deosebit de onorat să ma aflu în această seară aici cu voi și mulțumesc board-ului Makosz pentru invitația adresată. De la malul mării, vă transmit felicitări pentru împlinirea unui sfert de secol de activitatea în beneficul elevilor maghiari din România.

Uniunea Liceenilor Maghiari a apărut acum 25 de ani, la începutul României democratice, în virtutea dreptului la liberă asociere, câștigat prin sânge în timpul Revoluției anticomuniste din decembrie 1989, fiind parte din istoria recentă a țării noastre. Cu o activitate de aproape trei decenii, Makosz a reușit să reprezinte un factor important de stabilitate în județele cu populație preponderent de etnie maghiară și să sprijine conviețuirea româno-maghiară din Transilvania.

Colaborarea dintre Asociația Elevilor din Constanța și Uniunea Liceenilor Maghiari a început acum aproximativ un an, când Makosz s-a raliat demersului nostru de reacordare a dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor, demers încununat cu succes, prin promulgarea de către Președintele României, pe data de 30 aprilie, a Legii nr. 95/2015.

În acest moment, la nivel național se dorește organizarea unei largi consultări în domeniul educației, scopul final fiind ca anul 2018 să ne prinde cu un sistem de învățământ a cărui reformă a fost realizată. Sistemul nostru de educație are nevoie de o schimbare din temelii, de o modificare a paradigmei. Pentru aceasta, avem nevoie de o mișcare unită și puternică, la nivel național, care să reprezinte elevii, acest lucru putând fi realizat doar prin înfințarea unei organizații naționale, care să aibă la bază toate organizațiile și structurile care și-au asumat reprezentarea elevilor.

În mine personal și în Asociația Elevilor din Constanța veți găsi mereu un partener și un sprijin, ori de cât ori aveți nevoie. Colaborarea și prietenia dintre Makosz și AEC este dovada vie a faptului că xenofobia și lupta inter-etnica nu are ce căuta pe aceste meleaguri. Noi reprezentăm un model pentru colegii noștrii, de aceea mesajul public pe care trebuie să îl transmitem trebuie să fie unul de promovare a toleranței și a conviețuirii inter-etnice în pace și colaborare.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc să fiți curajoși, să nu stați în banca voastră și să nu uitați niciodată, drepturile se câștigă, nu se primesc. Boldog születésnapot, Makosz!”

Președintele AEC, Constantin-Alexandru Manda
Președintele AEC, Constantin-Alexandru Manda, prezentând mesajul asociației, în cadrul recepției aniversare.

Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *