Asociația Elevilor din Constanța a luat la cunoștință cu profundă îngrijorare și tristețe, prin intermediul mass-media, de întâmplarea petrecută la o unitate de învățământ privat din municipiul Constanța.
Conform relatărilor mass-media, la serbarea de sfârșit de an școlar, în luna iunie 2014, a fost pusă în scenă o piesă de teatru, care relata execuția domnitorului Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi, eveniment care s-a petrecut acum peste 300 de ani, în anul 1714.
Un fapt foarte îngrijorător este că persoanele care au jucat rolul fiilor lui Constantin Brâncoveanu erau copii, cu vârsta sub 10 ani, elevi ai respectivei unități de învățământ. Aceștia au fost expuși și supuși unor scene de violență simulată, care le poate afecta grav dezvoltarea psiho-socială și poate induce atitudini violente o dată cu creșterea în vărstă. În videoclipul distribuit pe rețelele de socializare, se poate observa cum acestor copii le este tăiat capul, în mod simbolic, cu un topor de plastic, de către o persoană adultă, care poartă o eșarfă neagră pe față.
Atragem atenția asupra șocului emoțional pe care acești copii l-au suferit, în timpul repetițiilor și în timpul spectacolului. Suntem de părere că evenimentele întâmplate pot avea efecte negative asupra copiilor, existând riscul dezvoltării unui comportament de tip agresogen și antisocial, aceștia percepând greșit faptul istoric, datorită vârstei fragede.
Facem precizarea că interesul general al copilului este superior convingerilor religioase ale părinților, cum a afirmat și legiuitorul la art. 5 alin. (2) și art. 36 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, republicată, privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
De asemenea, modul de desfășurare a acestei piese de teatru este unul inadecvat, aceasta promovând acte istorice violente și transmițând un mesaj denigrator față de un anumit cult religios. Acest lucru este unul îngrijorător, atentând la mozaicul etnico-religios din Dobrogea, și la buna conviențuire dintre cetățeni.
Asociația Elevilor din Constanța promovează valorile comunitare, de apartență la un spațiu comun, european, și susține toleranța, în toate aspectele și domeniile sociale. De asemenea, AEC condamnă și consideră ca fiind inacceptabilă orice atitudine intolerantă, care este contrară principiilor fundamentale ale democrației și valorilor noastre naționale și europene.
Lasă un răspuns