Afirmatiile lui Radu Mazare la adresa AEC, denigratoare si tendentioase

Asociația Elevilor din Constanța se declară profund uimită de unele afirmații făcute de către domnul Radu Mazăre, primar al Municipiului Constanța în cadrul conferinței de presa din 4 februarie 2015. La această conferință, domnul Mazăre a făcut o serie de afirmații mincinoase sau denaturate privind anumite situații legale și aspecte referitoare la asociația noastră și reprezentarea elevilor din Constanța.

Pentru început, afirmația domnului Radu Mazăre referitoare la faptul că CJE Constanța este, conform legii, singura organizație care reprezintă interesele elevilor din învățământul pre-universitar este în totalitate mincinoasă. În conformitate cu prevederile Legii 1/2011 privind educația națională:

Art. 14. — (1) Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului proiectează, fundamentează și aplică strategiile naționale în domeniul educației, cu consultarea asociațiilor reprezentative ale profesorilor, structurilor asociative reprezentative ale părinților, Consiliului Național al Rectorilor, structurilor asociative ale universităților și școlilor de stat, particulare și confesionale, Consiliului Minorităților Naționale, sindicatelor reprezentative din învățământ, asociațiilor reprezentative ale elevilor, asociațiilor reprezentative ale studenților, autorităților administrației publice, mediului de afaceri și organizațiilor neguvernamentale finanțatoare care susțin programe educative/federații ale furnizorilor de servicii sociale. (2) Statul încurajează dezvoltarea parteneriatului public-privat.

Art. 80. — (1) Învățământul preuniversitar este centrat pe beneficiari. Toate deciziile majore sunt luate prin consultarea reprezentanților beneficiarilor primari, respectiv a Consiliului Național al Elevilor sau a altor asociații reprezentative ale elevilor […]

De asemenea, afirmația prin care acesta nega caracterul reprezentativ al Asociației Elevilor din Constanța pentru că nu ar fi „recunoscută” de către Ministerul „Învățământului” sau de către Inspectoratul Școlar Județean este denigratoare și tendențioasă. Asociațiile care reprezintă interesele și drepturile unor anumite categorii și grupuri sociale nu devin mai mult sau mai puțin reprezentative printr-un gir birocratic al unor instituții conduse politic, ci sunt reprezentative pentru că legitimitatea lor derivă de la sursa intereselor pe care le apără. Asociația Elevilor din Constanța este reprezentativă pentru că reprezintă interesele elevilor din judeţul Constanța și se bucură de sprijinul constant al elevilor, acțiunile acesteia fiind legitime în fața elevilor pe care îi reprezintă. Numai în regimurile totalitare este nevoie de autorizația birocratică a unei entități politice pentru a putea reprezenta interesele unei categorii de persoane, fie ei minori sau majori.

Lupta pe care am dus-o în ultimul an pentru salvarea CJE Constanța din mâinile politicului a fost pierdută, dar nu vom pierde războiul împotriva regimului Mazăre care limitează drepturile legale și demnitatea elevilor constănțeni. CJE Constanța și-a pierdut legitimitatea și reprezentativitatea reală în ochii elevilor constănțeni în momentul în care a renunțat să mai lupte pentru interesele acestora și s-a supus cuminte directivelor politice transmise pe cale ierarhică din Inspectoratul Școlar Județean, sătul să se mai certe cu elevii „băgăreți” care își vor drepturile acordate de lege. Toate acestea s-au întâmplat după ce conducerea legitimă a CJE Constanța, aleasă în iarna lui 2013, a fost destituită în mod ilegal și cu încălcarea reglementărilor interne.

Asociația Elevilor din Constanța este formată din foștii membrii ai CJE Constanța care au refuzat să devină servili și să renunțe la a apăra interesele elevilor.

Referitor la afirmațiile legate de abonamentele reduse pentru transportul public urban, domnul primar Radu Mazăre face o denaturare a adevărului când afirmă că mai bine de jumătate din elevi pot primi reducerea de 50% la transportul în comun, iar opiniile prin care enunță dorința de a oferi reducerea la transportul public doar elevilor cu venituri de până la 1800 lei pe membru de familie este populistă.

Domnul Radu Mazăre ar trebui să știe că pentru a putea beneficia de abonament cu preț redus la transportul public, elevii trebuie să facă parte din familii care beneficiază de ajutoare pentru căldură și să parcurgă cu proces birocratic greu. Întreaga procedură birocratică și nenumăratele documente necesare sunt făcute în așa fel tocmai pentru a asigura un număr cât mai redus de persoane care apelează la ceea ce ar trebui să fie un drept universal al tuturor elevilor și accesibil prin achiziționarea directă la ghișeurile RATC a abonamentelor de transport pentru elevi, în baza carnetului de elev, așa cum se întâmplă în toate celelalte municipii reşedinţă de judeţ din România.

Asociația Elevilor din Constanța rămâne un susținător constant al drepturilor și intereselor elevilor din Constanța, un apărător al democrației și statului de drept și va reacționa întotdeauna când interesele elevilor sunt afectate.

“Propunerea făcută de domnul Mazăre elevilor care au participat la întâlnirea cu acesta este cu totul falsă și neconformă cu dispozițiile legale în vigoare. Nu poți să negociezi aplicarea legii și nici modul în care o aplici. Municipiul Constanța trebuie, în virtutea drepturilor acordate de legea educației, să ofere de îndată reducerea la transportul public urban, nu există loc de negociere.” a declarat Andrei-Eduard Burghelia, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa

“Asociația Elevilor din Constanța a apărut dintr-o necesitate reală, justă și legitimă de a reprezenta independent, corect și cu demnitate interesele colective ale elevilor din județul Constanța. Acest lucru nu mai era posibil prin intermediul Consiliului Județean al Elevilor, acesta fiind asimilat și controlat politic de regimul sfidător al legii care domnește peste ceea ce a ajuns să fie cunoscut drept „Republica Mazăre”.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *