AEC va ataca in instanta Ministerul Educatiei. Noul ROFUIP incalca drepturile fundamentale ale omului!

Asociaţia Elevilor din Constanţa se declară profund îngrijorată de prevederile noului Regulament de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, aprobat de ministrul Remus Pricopie pe 15 decembrie 2014, în ultima sa zi de mandat, publicat în Monitorul Oficial al României astăzi, 13 ianuarie 2015.

Prevederile noului ROFUIP contravin tratatelor internaţionale, la care România este parte, cu privire la drepturile omului şi drepturile copilului, dar şi Constituţiei României, legea fundamentală a statului român.

Art. 136 alin. (2) din acest regulament prevede faptul că redactarea şi publicarea de reviste poate fi suspendată sau interzisă definitiv, daca materialele publicate contravin ROFUIP sau regulamentului intern al şcolii, de către Consiliul de administraţie. Această prevedere contravine flagrant art. 30 din Constituţie, care prevede faptul că cenzura de orice fel este interzisă şi că nici o publicaţie nu poate fi suprimată. De asemenea, se încalcă dreptul fundamental al omului la liberă exprimare, drept pentru care 1,5 milioane de persoane au mărşăluit duminică la Paris.

De asemenea, noul ROFUIP încalcă libertatea de mişcare a elevilor. Acesta prevede faptul că elevii pot părăsi incinta unităţii de învăţământ doar cu acordul profesorului de serviciu. Conform jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, orice reţinere pe o durată mai mare de 15 minute, fără încuviinţarea unui procuror, este ilegală, fiind infracţiunea de privare ilegală de libertate, pedepsită de art. 205 Cod penal cu închisoare de la 1 la 7 ani sau de la 3 la 10 ani, dacă persoana vătămată este minoră.

În decursul următoarelor zile Asociaţia Elevilor din Constanţa va întocmi un raport, care va cuprinde toate prevederile ROFUIP aflate în contradicţie cu legislaţia în vigoare. Raportul va fi făcut public în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Asociaţia Elevilor din Constanţa va ataca în contencios-administrativ Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cerând anularea pe cale legală a regulamentului, după efectuarea procedurii prealabile.

“Aprobara și publicarea în Monitorul Oficial a noului ROFUIP ne arată încă o dată că, în opinia guvernanților, elevii nu au nevoie de drepturi, nici măcar cele constituționale. Oare e mai bine să ne interzică să părăsim incinta școlii decât să ne asigure protecția de care noi avem atâta nevoie? Elevii nu sunt persoanele pe care le putem arunca la gunoi atunci când ne terminăm mandatul! a declarat preşedintele Asociaţiei, Andrei-Eduard Burghelia.

“Acest regulament, lăsat moştenire de Remus Pricopie, ne întoarce în timp cu peste 25 de ani. În decembrie 2014, când s-au împlinit 25 de ani de când peste 1000 de români şi-au dat viaţa pentru dreptul de a spune ceea ce gândesc, Remus Pricopie, în ultima sa zi de mandat, a aprobat un act administrativ, contrar cu drepturile fundamentale ale omului, acesta dându-le directorilor dreptul de a cenzura publicaţiile şcolare, interzicându-le elevilor dreptul de a se exprima. În secolul XXI, într-o ţară membră a Uniunii Europene,  elevii vor fi sancţionaţi dacă spun ceea ce gândesc.” a declarat vicepreşedintele Asociaţiei, Constantin-Alexandru Manda.

Asociația Elevilor din Constanța a avertizat în 17 decembrie 2014 printr-un comunicat de presă că modul de adoptare al noului regulament școlar încalcă prevederile legale, anunțând posibilitatea unei acțiuni în instanță.


Publicat

în

de către

Comentarii

Un răspuns la „AEC va ataca in instanta Ministerul Educatiei. Noul ROFUIP incalca drepturile fundamentale ale omului!”

  1. Avatar ANca
    ANca

    Ce gluma buna! Bai, dar copii astia nu stiu ca fiind minori sunt inca in grija profesorilor. Deci libera lor circulatie pe strazi, in timpul programului scolar e o aberatie. Iar in privinta revistelor scolare, e clar ca cineva vrea sa vada copiii in posturi interzise si periculoase. E drept ca s-ar vinde bine niste reviste porno cu minori, dar totusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *