Elevii din clasele superioare, obligati sa cumpere manualele gratuite

Asociația Elevilor din Constanța, organizația reprezentativă a elevilor din județul Constanța, atrage atenția autorităților guvernamentale asupra nerespectării legilor în vigoare cu privire la sistemul educațional din România, respectiv acordarea manualelor gratuite elevilor din clasele a XI-a și a XII-a.

Pe lângă situația inadmisibilă a neacordării manualelor școlare elevilor claselor I și a II-a, ministerul educației păcălește elevii din ciclul superior liceal să-și achiziționeze, prin cadrele didactice sau prin alte mijloace, manualele școlare ce ar trebui oferite cu titlu gratuit.

Potrivit art. 69, alin (4) din Legea educației naționale, “elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii”. În acest context putem regăsi două categorii de beneficiari: elevii și cadrele didactice din învățământul de stat (clasele 0-XII) și elevii și cadrele didactice din învățământul obligatoriu particular (clasele 0-X). Din păcate, din anul 2011, atunci când noua Lege a educației naționale a intrat în vigoare, ministerul educației nu a respectat niciodată această prevedere.

Potrivit calculelor estimative ale Asociației Elevilor din Constanța, într-un an școlar, elevii unei clase de a XI-a sau a XII-a cu 30 de elevi cotizează cu o sumă totală de 3.000 lei pentru achiziționarea de manuale școlare. Pentru o școală cu 10 clase de a XI-a și a XII-a, Ministerul Educației „economisește” 30.000 lei.

Asociația Elevilor din Constanța condamnă public faptul că educația din România este subfinanțată și faptul că ministerul educației nu aplică și nu a făcut cunoscută această prevedere cadrelor didactice, părinților și, mai mult, principalilor beneficiari ai sistemului educațional, elevilor.

Este groaznic să vezi cum legea este călcată în picioare chiar de către ministerul educației. De 3 ani elevii sunt obligați să-și cumpere singuri manualele, deși aceștia trebuie să le primească gratuit. Mai grav este faptul că elevilor nu li se aduc la cunoștință drepturile și îndatoririle reale pe care le au. În acest moment, elevii din România sunt manipulați indirect și obligați să plătească manualele școlare, fondul școlii, fondul de cadouri, fondul de cretă, fondul de pază, etc, deși învățământul de stat este gratuit, așa cum se precizează în art. 9 alin (3) din Legea educației naționale”, a declarat Andrei Eduard Burghelia, președintele reprezentativ al Asociației Elevilor din Constanța.

În acest sens, încurajăm toți elevii din ciclul superior liceal să acționeze prin toate modalitățile legale pentru a le fi respectate drepturile garantate prin lege, iar Asociația Elevilor din Constanța va distribui cereri de acordare a manualelor cu titlu gratuit elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din județul Constanța prin reprezentanții săi din unitățile de învățământ. Neaprobarea cererilor echivalează, din punctul nostru de vedere, cu abuzul în serviciu.

Banner Site

 


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *